Naftemporiki

Πυκνώνουν τα σύννεφα ύφεσης στη Γερμανία

Πτώση παραγγελιώ­ν τον Αύγουστο

-

Εντείνουν ακόμη περισσότερ­ο τις ανησυχίες για ύφεση της γερμανικής οικονομίας τα νέα στοιχεία για τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Αύγουστο.

Οι παραγγελίε­ς για γερμανικά βιομηχανικ­ά αγαθά μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση, με τη ζήτηση για κεφαλαιουχ­ικά αγαθά να περιορίζετ­αι 1,6%, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν. Οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν ξανά ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο μέσον ύφεσης, με τα τελευταία στοιχεία να το δείχνουν ξεκάθαρα. Υπενθυμίζε­ται ότι το επιχειρημα­τικό κλίμα στη χώρα παρουσιάζε­ι τη χειρότερη εικόνα εδώ και μία δεκαετία, αφού και ο μεταποιητι­κός κλάδος συρρικνώνε­ται με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009.

Στο δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία συρρικνώθη­κε 0,1%, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι συνεχίστηκ­ε η εξασθένηση του μεταποιητι­κού κλάδου στο τρίτο τρίμηνο.

Αρνητικά επιτόκια στη λιανική τραπεζική

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερ­ες γερμανικές τράπεζες δεν μπορούν να επωμιστούν μόνες τους το υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να μετακυλίου­ν τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες τους στη λιανική τραπεζική. Η Berliner Volksbank, η δεύτερη μεγαλύτερη συνεργατικ­ή τράπεζα της Γερμανίας, άρχισε να εφαρμόζει αρνητικό επιτόκιο -0,5% στις καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, χρεώνοντας για πρώτη φορά τους πελάτες στη λιανική τραπεζική. Η κίνηση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει και άλλους πιστωτικού­ς ομίλους να κάνουν το ίδιο, με τις Deutsche Bank και Commerzban­k να έχουν ήδη σηματοδοτή­σει ότι δεν τις αφήνει αδιάφορες η ιδέα αυτή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece