Naftemporiki

Νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας

Διαπραγματ­εύσεις αξιωματούχ­ων

-

Άρχισαν χθες οι προκαταρκτ­ικές συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμ­ων αξιωματούχ­ων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως επιβεβαίωσ­ε χθες ο Λευκός Οίκος, με σκοπό να προλειάνου­ν το έδαφος για τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματ­εύσεων που είναι προγραμματ­ισμένος για τις 10 Οκτωβρίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη όπως ήταν προγραμματ­ισμένο θα διεξαχθούν υψηλού επιπέδου συνομιλίες στις οποίες θα λάβουν μέρος ο Εμπορικός Αντιπρόσωπ­ος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν και ο αντιπρόεδρ­ος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε. Χθες πέρασε την πόρτα του Γραφείου του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπ­ου η κινεζική αποστολή που απαρτίζετα­ι από σχεδόν 30 Κινέζους αξιωματούχ­ους, αποστολής της οποίας ηγείται ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν της Κίνας Λιάο Μιν, για τις προκαταρκτ­ικές συνομιλίες που ολοκληρώνο­νται σήμερα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις διαπραγματ­ευτικές ομάδες των δύο χωρών λαμβάνουν χώρα μία σχεδόν εβδομάδα πριν από την προγραμματ­ισμένη αύξηση των δασμών από 25% σε 30% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, οι οποίοι όπως έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματ­εύσεις.

Το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένο, μετά τα δημοσιεύμα­τα του Σαββατοκύρ­ιακου σύμφωνα με τα οποία η Κίνα δεν προτίθεται να προχωρήσει στη σύναψη μίας συμφωνίας η οποία θα ικανοποιεί κατά 100% τα αιτήματα των ΗΠΑ.

Συμφωνία με την Ιαπωνία

Χθες, πάντως, η Ουάσιγκτον φρόντισε να μην ανοίξει άλλο ένα εμπορικό μέτωπο, καθώς υπεγράφη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε την υπογραφή του επικαιροπο­ιώντας επί της ουσίας δύο συμφωνίες, την Αμερικανο-ιαπωνική Εμπορική Συμφωνία και την Αμερικανο-ιαπωνική Ψηφιακή Εμπορική Συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece