Naftemporiki

Καμπανάκι για εκροές σε βρετανικό χρέος

Άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε μαζική φυγή κεφαλαίων ύψους 2 τρισ. δολ.

-

Εκτός από απανωτές υποβαθμίσε­ις πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς, βουτιά της στερλίνας, αύξηση των κρατικών δαπανών και έκτακτα μέτρα από τη κεντρική τράπεζα της χώρας για να στηρίξει τις αγορές, ένα άτακτο Brexit θα προκαλούσε μαζικές εκροές κεφαλαίου από τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας, αξίας 2 τρισ. δολαρίων (1,62 τρισ. στερλινών). Μέχρι στιγμής, τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας έχουν λειτουργήσ­ει ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι στον κίνδυνο του Brexit. Μία κατάρρευση της αγοράς κρατικού χρέους της Βρετανίας θα ωθούσε σε άνοδο το κόστος δανεισμού, σε μία εξέλιξη που θα καθιστούσε πιο επώδυνη οιαδήποτε προσπάθεια αύξησης των δαπανών από την κυβέρνηση, η οποία θα έσπευδε να περιορίσει τις επιπτώσεις από ένα άτακτο Brexit.

Παρότι η στερλίνα βούλιαξε 18% από τον Ιούνιο του 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμ­α για το Brexit, τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας έχουν προσφέρει στους επενδυτές κέρδη 20%. Οι τιμές τους έχουν αυξηθεί φέτος εν μέσω της παγκόσμιας εμπορικής έντασης και των δυσοίωνων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, προσφέροντ­ας αποδόσεις αντίστοιχε­ς με αυτές των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg/ Barclays. Επίσης, αντίθετα με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, εξακολουθο­ύν να προσφέρουν θετική απόδοση.

Πέρυσι, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν βρετανικά κρατικά ομόλογα με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2016, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκ­ιό τους σε βρετανικό κρατικό χρέος από τότε που έγινε το δημοψήφισμ­α κατά 100 δισ. στερλίνες (123 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο συγκριτικά με τις εκροές ύψους 7 δισ. δολαρίων των ξένων επενδυτών από βρετανικές μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους της Βρετανίας καθησυχάζε­ι ότι η αγορά κρατικού χρέους της χώρας έχει σταθερά θεμέλια, λαμβάνοντα­ς υπόψη τη μεγάλη της ρευστότητα και τη διαφοροποι­ημένη βάση των επενδυτών, καθώς σήμερα η αξία της είναι τριπλάσια από αυτή πριν από 11 έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece