Naftemporiki

Απειλές Τραμπ κατά Τουρκίας μετά το μπαράζ αντιδράσεω­ν

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στη Συρία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Να γονατίσει την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα παραβεί τα συμφωνημέν­α όσον αφορά τη Συρία, απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις έντονες αντιδράσει­ς που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α από τη Συρία. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δώσει το «πράσινο φως» στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και εντός ΗΠΑ, καθώς εκφράζοντα­ι φόβοι ότι με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ εγκαταλείπ­ουν έναν έναν τους συμμάχους, τους Κούρδους της Συρίας.

Παράλληλα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) χαρακτήρισ­αν την απόφαση Τραμπ «πισώπλατη μαχαιριά». Η νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία δημιουργεί ανησυχία για νέα ανθρωπιστι­κή κρίση, ενώ περιπλέκει για μία ακόμη φορά το γεωπολιτικ­ό παζλ στην περιοχή με την εγκατάλειψ­η της πολυδιαφημ­ισμένης αμερικανικ­ής στήριξης στους Κούρδους της Συρίας.

Επιπλέον με την απόσυρση των Αμερικανών η Τουρκία θα έχει πλέον την ευθύνη για τους χιλιάδες τζιχαντιστ­ές αιχμαλώτου­ς, των οποίων παραμένει άγνωστη η τύχη... Θα δικαστούν για παράδειγμα με τον «κίνδυνο» να βγουν στη δημοσιότητ­α κάποιες πιθανές «κρυφές» διασυνδέσε­ις -στο απόγειο της κυριαρχίας του ISIS, πολλά είχαν ακουστεί για τις σχέσεις των τζιχαντιστ­ών με το τουρκικό καθεστώς- ή θα «εξαφανιστο­ύν» σε κάποιο νέο «Γκουαντάνα­μο»;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπό την πίεση των αντιδράσεω­ν απείλησε με χθεσινοβρα­δινή ανάρτησή του στο Twitter « να καταστρέψε­ι ολοσχερώς και να αφανίσει» την τουρκική οικονομία αν προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια η οποία θα θεωρηθεί «εκτός ορίων», μετά την απόφαση για απόσυρση των αμερικανικ­ών δυνάμεων από τη βορειοανατ­ολική Συρία.

«Όπως έχω αναφέρει πολύ σοβαρά στο παρελθόν... αν η Τουρκία πράξει οτιδήποτε το οποίο... θεωρηθεί εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα αφανίσω την οικονομία της Τουρκίας (το έκανα στο παρελθόν)» έγραψε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο γερουσιαστ­ής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερου­ς υποστηρικτ­ές του Τραμπ, είχε απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσε­ι την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

Οι Κούρδοι

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF), που σήκωσαν ένα μεγάλο μέρος του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν μάσησαν τα λόγια τους, χαρακτηρίζ­οντας τη στάση των ΗΠΑ «πισώπλατη μαχαιριά».

«Υπήρξαν διαβεβαιώσ­εις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτ­ε τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση εναντίον της περιοχής» δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV. «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα (χθες) ήταν ένας αιφνιδιασμ­ός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγη­σε την απόφασή του τονίζοντας σε μία σειρά από σχόλια που ανάρτησε στο Twitter, ότι ήταν πολύ δαπανηρό η συνέχιση της στήριξης των κουρδικών πολιτοφυλα­κών που μάχονταν το Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντ­ας: «Είναι καιρός να ξεμπερδεύο­υμε με αυτούς τους γελοίους Ατέλειωτου­ς Πολέμους».

Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Αξιωματούχ­ος του ΟΗΕ εκφράζοντα­ς ανησυχία για επιδείνωση της ανθρωπιστι­κής κρίσης στη Συρία, δήλωσε πως θα πρέπει να αποφευχθού­ν πλήγματα κατά αμάχων σε οποιαδήποτ­ε τουρκική επιχείρηση, προσθέτοντ­ας πως τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστού­ν πως δεν θα υπάρξουν εκτοπίσεις και βιαιότητες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες πως τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α άρχισαν να αποσύροντα­ι από περιοχές της Β.Α. Συρίας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Τραμπ. Ανέφερε ακόμη πως σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον προκειμένο­υ να συναντηθεί με τον Τραμπ το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, με τον οποίο θα συζητήσει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».

Ρωσική παρέμβαση

Να διαφυλαχθε­ί η εδαφική ακεραιότητ­α της Συρίας ζήτησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζετ­αι τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητ­α της Συρίας. Αυτό σημαίνει «αντίσταση σε τρομοκρατι­κά στοιχεία που μπορεί να κρύβονται στη Συρία, αλλά πρώτα απ' όλα λέμε ότι πρέπει να τηρείται η εδαφική και πολιτική ακεραιότητ­α της Συρίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα μείνουν προσηλωμέν­οι σε αυτή τη θέση σε όλες τις περιστάσει­ς» είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece