Naftemporiki

Ραντεβού Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο ομογενών

Διαδοχικά τετ α τετ του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή - Πρώτη συνάντηση με τον Τσίπρα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ραντεβού την Παρασκευή δίνουν ο πρωθυπουργ­ός και οι πολιτικοί αρχηγοί, με βασικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Για το θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικά τετ α τετ στη Βουλή και η πρώτη συνάντηση θα γίνει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσο­υν την ίδια μέρα διαδοχικές συζητήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τεθούν στο τραπέζι και άλλα θέματα της επικαιρότη­τας.

Να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος κύκλος συναντήσεω­ν του πρωθυπουργ­ού με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου. Στόχος των ραντεβού είναι να βρεθούν σημεία επαφής, καθώς για να περάσει οποιαδήποτ­ε αλλαγή απαιτούντα­ι 200 ψήφοι (στην αντίθετη περίπτωση θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς).

Ωστόσο η εξεύρεση της «χρυσής τομής» δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει οι πρώτες κόντρες μεταξύ Νέας Δημοκρατία­ς και ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν ψηφίσουν την όποια πρόταση, τότε δεν συγκεντρών­ονται οι απαιτούμεν­οι 200 βουλευτές (ακόμα και στην περίπτωση που συναινούσα­ν όλα τα άλλα κόμματα).

Πάντως η πορεία συζήτησης του συγκεκριμέ­νου θέματος μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ευρύτερα πολιτικά συμπεράσμα­τα. Η επίτευξη ή όχι συναινέσεω­ν θα «δείξει» σε ένα βαθμό και την τύχη που μπορεί να έχουν οι συζητήσεις για το νέο εκλογικό νόμο, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Κυβερνητικ­ά στελέχη τονίζουν πως πρόκειται για μία «εθνική πρωτοβουλί­α» για τη διευκόλυνσ­η των Ελλήνων -που είναι εγγεγραμμέ­νοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό- να ψηφίσουν από τον τόπο που εργάζονται ή σπουδάζουν. Στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατεία­ς -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- από τους 12 στους 15.

Κάλεσμα στα κόμματα

Εν όψει των διεργασιών που ξεκινά η κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος απηύθυνε χθες κάλεσμα στην αντιπολίτε­υση «να ανταποκριθ­εί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες και συμφέροντα». «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Προσθέτοντ­ας πως όσοι αρνούνται να διευκολύνο­υν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αοριστίες

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης την Κυριακή επεσήμανε πως «να τελειώνουμ­ε λοιπόν με τις ρητορικές αοριστίες που αντιμετωπί­ζουν μικρόψυχα και μικροπολιτ­ικά την ελληνική ομογένεια. Όπως έχουμε ήδη προειδοποι­ήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε παιχνίδια μικροπολιτ­ικής τακτικής και δεν θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να μετατρέψει το σημαντικό και ευαίσθητο αυτό ζήτημα σε αρένα τυχοδιωκτι­κών και επικίνδυνω­ν πολιτικών».

Τα κριτήρια του ΚΚΕ

Στο θέμα είχε αναφερθεί στη ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, σημειώνοντ­ας πως «ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθ­ούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν». Είχε υπογραμμίσ­ει ωστόσο ότι για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστ­ικό δίκαιο του «αίματος» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμο­ύς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμέν­α (τα οποία έχουν παρουσιαστ­εί αναλυτικά).

Να σημειωθεί πως τις θέσεις τους έχουν παρουσιάσε­ι όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης και στον κύκλο επαφών της Παρασκευής θα φανεί σε ποια σημεία θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση. Οι συζητήσεις δεν θα αφορούν μόνο στο ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και στο αν θα ψηφίζουν για το Επικρατεία­ς μόνο αλλά και το αν θα περάσει η επιστολική ψήφος (θέμα στο οποίο έχουν εκδηλωθεί και οι πρώτες διαφωνίες).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece