Naftemporiki

Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για τις νέες προκλήσεις

Σήμερα στο Κάιρο ο πρωθυπουργ­ός για την τριμερή σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου

- Πρωθυπουργ­ός Ελλάδας.

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου. Να σημειωθεί πως χθες υπήρξαν νέες τουρκικές υπερπτήσει­ς στο Αιγαίο, ενώ τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στις κινήσεις που θα γίνουν από το «Γιαβούζ» που επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντ­ας αυτές τις προκλητικέ­ς ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγω­γική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατία­ς αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram». Στη συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης μιλά για προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας και επισημαίνε­ι ότι οι «τουρκικές προκλήσεις, όπως αυτές που εξελίσσοντ­αι στην Κύπρο, σαφέστατα δεν δημιουργού­ν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνη­ση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει». Όσον αφορά την Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου ο πρωθυπουργ­ός κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματι­κής και διευρυνόμε­νης περιφερεια­κής συνεργασία­ς, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της καλής γειτονίας». Με αφορμή ερώτημα για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μια μετριοπαθή μεταρρυθμι­στική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια διαφορετικ­ή οικονομική πολιτική».

Οι ροές

Παράλληλα ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στις ροές από την Τουρκία, επισημαίνο­ντας πως έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα. Μεταξύ άλλων εστίασε σε μία σειρά πρωτοβουλι­ών της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως «ζητούμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγιση­ς της ευρωπαϊκής μεταναστευ­τικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπι­ση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό».

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κυριάκος Μητσοτάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece