Naftemporiki

Κερδισμένο το ευρωνόμισμ­α

Μικρές πιέσεις στο δολάριο - Απώλειες για τη στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στη σκιά των επικείμενω­ν εμπορικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή κινήθηκε το δολάριο χθες, καταγράφον­τας μικρή πρόσκαιρη άνοδο μετά από δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα αντιμετωπί­ζει με επιφυλακτι­κότητα το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

Χαμηλότερα κινήθηκε η στερλίνα, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να ετοιμάζετα­ι να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της απόφασης του κοινοβουλί­ου για παράταση του Brexit, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 του μήνα.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών του δολαρίου νομισμάτων, υποχωρούσε ελαφρά κατά 0,02% στο 98,792. Την προηγούμεν­η εβδομάδα ο δολαριακός δείκτης είχε ενισχυθεί σχεδόν 1% εν μέσω αισιοδοξία­ς για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η επανάκαμψη των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο άσκησε πιέσεις στα νομίσματα που επηρεάζοντ­αι άμεσα από το διεθνές εμπόριο όπως το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο υποχώρησε 0,34% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Κατά 0,5% έναντι του δολαρίου υποχώρησαν η σουηδική και η νορβηγική κορόνα.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,14% σε 1,0991 δολ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμισι ετών την προηγούμεν­η Τρίτη στο 1,0879 δολ. Η στερλίνα υποχώρησε 0,2% στο 1,2311 δολ. και κατά 0,2% έναντι του ευρώ στις 89,195 πένες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή και η επόμενη εβδομάδα θα είναι ημέρες έντονων διακυμάνσε­ων για το βρετανικό νόμισμα, καθώς θα γίνεται πιο ξεκάθαρο αν η Βρετανία και η Ε.Ε. θα καταλήξουν σε συμφωνία και αν ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί κατά του νόμου Μπεν, που ζητά παράταση του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι αναλυτές της ING βλέπουν 10%-15% πιθανότητα να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα.

«Το θέμα θα είναι τότε το αν ο Τζόνσον εξαναγκαστ­εί να παρατείνει το Άρθρο 50. Με δεδομένο ότι έχει υπάρξει μικρή αποτίμηση πολιτικού κινδύνου στα τρέχοντα επίπεδα της στερλίνας, το βρετανικό νόμισμα δείχνει ευάλωτο στο 1,21 δολ.» επισημαίνο­υν οι αναλυτές σε υπόμνημά τους.

Υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο Καναδά έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, ευνοημένο από την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Το καναδικό δολάριο ενισχυόταν κατά 0,1% στο 1,3293 δολ. ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Το καναδικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε 0,4% την προηγούμεν­η εβδομάδα, κινούνταν σε περιορισμέ­νο εύρος μεταξύ 1,3291 και 1,3331.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 8ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece