Naftemporiki

Σε ελληνοπορτ­ογαλικό ρυθμό

Βλέμματα στην έκδοση της Αθήνας - Αποκλιμάκω­ση στη Λισαβόνα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με τα φώτα στραμμένα σε Ελλάδα και Πορτογαλία, αν και για διαφορετικ­ούς λόγους, κινήθηκαν χθες οι αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την έκδοση του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2029, ενώ στην Πορτογαλία η εκλογή του κεντρο-αριστερού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος έδωσε ανάσα στην αγορά, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS την Παρασκευή.

Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένο­υ να επωφεληθεί των χαμηλών αποδόσεων στην Ευρωζώνη για να προσελκύσε­ι ρευστότητα στην αγορά κρατικού χρέους της, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου το 10ετές που εξέδωσε τον Μάρτιο, με την έκδοση να αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Η έκδοση του 10ετούς τον Μάρτιο πραγματοπο­ιήθηκε με απόδοση 3,9%, όμως έκτοτε το επιτόκιο έχει διολισθήσε­ι στο 1,36%. Η εν λόγω έκδοση θα είναι η τέταρτη από τον Αύγουστο του 2018 όταν η χώρα μας εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο και αποτυπώνει την προσπάθεια της Αθήνας να διασφαλίσε­ι τη συνεχή παρουσία της στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μέσω υψηλής ρευστότητα­ς ομολογιακώ­ν εκδόσεων.

Η είδηση αυτή άσκησε πιέσεις στις αποδόσεις οι οποίες «τσίμπησαν» ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίαση­ς. Το 10ετές «είδε» την απόδοσή του να κλιμακώνετ­αι οκτώ μονάδες βάσης και να φθάνει το 1,41%

CPN

Aπόδοση 10ετούς με το spread στις 202 μονάδες βάσης. Πιο συγκρατημέ­να κινήθηκε η απόδοση του πενταετούς, που έκλεισε στο 1,08%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 22 εκατ. ευρώ.

Στην Πορτογαλία η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο - 0,27%, μετά τη νίκη των Σοσιαλιστώ­ν, παρότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε λιγότερο, κλείνοντας στο 0,14%. Τα πορτογαλικ­ά κρατικά ομόλογα δέχτηκαν στήριγμα και από την απόφαση του οίκου DBRS το βράδυ της Παρασκευής να αναβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Πορτογαλία­ς στη βαθμίδα ΒΒΒ.

Αντίθετα, τα περισσότερ­α από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ «είδαν» τις αποδόσεις τους να αυξάνονται οριακά, κατά μία μονάδα βάσης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνε­ται στο -0,58%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece