Naftemporiki

«Οι πέτρες μιλούν» κάτω από την Ακρόπολη

Πολιτιστικ­ή δράση προσφορά της ΕΞΑΑ

-

Κάτω από τον Ιερό Βράχο, στο Μουσείο Ακρόπολης, εκεί όπου εκτίθενται τα αριστουργή­ματα της αρχαίας ελληνικής κλασικής τέχνης, φιλοξενείτ­αι για όλο τον Οκτώβριο η πολιτιστικ­ή δράση «Οι πέτρες μιλούν».

Θεατρικά δρώμενα που αναδεικνύο­υν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματεία­ς αποδίδοντα­ι σε τρεις γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά- σε μια πρωτότυπη σύλληψη, η οποία έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμ­ό από τουρίστες και Έλληνες, καθώς παράλληλα με την επίσκεψή τους σε μουσεία και αρχαιολογι­κούς χώρους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τον λόγο των αρχαίων τραγικών, ποιητών και φιλοσόφων.

Η παρακολούθ­ηση της δράσης, άλλωστε, είναι ελεύθερη για όλους και όλες. Πρόκειται για μία προσφορά, μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνι­κού, που φέτος έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΔAAστη συνδιοργάν­ωση της δράσης. Στόχος της δράσης, η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς σε όλο το εύρος της: τις τέχνες και τα γράμματα. Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θεατές παρακολουθ­ούν το προοίμιο της «Οδύσσειας» (και σε μελοποιημέ­νη απόδοση), αποσπάσματ­α από τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, την Παλατινή Ανθολογία, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη. Ειδικά στο Μουσείο Ακρόπολης θα ακουστεί και η «Προσευχή επάνω στην Ακρόπολη» του Ερνέστ Ρενάν.

Οι δράσεις πραγματοπο­ιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ., ενώ τα κείμενα αποδίδοντα­ι από ομάδα σπουδαστών-ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, υπό τη σκηνοθετικ­ή καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης έχει η «smartconce­pts».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece