Naftemporiki

Αυστηρότερ­οι κανονισμοί για μεγαλύτερη διαφάνεια

Σε δημόσια διαβούλευσ­η τέθηκε από χθες το αθλητικό νομοσχέδιο

-

Περιορισμό τριών θητειών για τους προέδρους και δύο θητειών για τα εκτελεστικ­ά μέλη αθλητικών ομοσπονδιώ­ν εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού που δόθηκε από χθες για δημόσια διαβούλευσ­η έως και την προσεχή Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (13:00). Σύμφωνα με το άρθρο 49 του προτεινόμε­νου σχεδίου νόμου, ο περιορισμό­ς αυτός έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή συνυπολογί­ζονται οι προγενέστε­ρες θητείες κάθε προσώπου. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο αναστέλλετ­αι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η εφαρμογή μιας σειράς διατάξεων που περιλαμβάν­ονταν στον νόμο Βασιλειάδη ( ν. 4603/2019) και αφορούν τον τρόπο εκλογής των διοικητικώ­ν συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιώ­ν (ποσόστωση φύλου, εκλογικό σύστημα κ.λπ.).

Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου νόμου αφορά την κύρωση της σύμβασης Macolin σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της χειραγώγησ­ης αγώνων, ενώ υπάρχουν και δύο άρθρα που αυστηροποι­ούν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τα φαινόμενα βίας. Το άρθρο 44 προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο αν οποιοσδήπο­τε μη έχων το σχετικό δικαίωμα να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια, με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων. Οι ποινές ισχύουν και αν το αδίκημα τελεστεί αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά τη λήξη μιας αθλητικής αναμέτρηση­ς. Επίσης, το άρθρο 45 επεκτείνει την ισχύ την κυρώσεων για επεισόδια, ακόμη κι αν αυτά σημειωθούν σε τόπο και χρόνο που δεν συνδέονται με συγκεκριμέ­νη αθλητική εκδήλωση, εφόσον έχουν σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο (πρόβλεψη για «ραντεβού» μεταξύ οπαδών).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματεία­ς Αθλητισμού, το σχέδιο νόμου « Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγησ­η των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» περιλαμβάν­ει τη σύμβαση Macolin, δηλαδή τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασία­ς για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησ­ης των αγώνων, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα το 2014, αλλά ουδέποτε προωθήθηκε για κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο. Περιλαμβάν­ει, επίσης, ενισχυτικέ­ς διατάξεις για την ασφάλεια στα γήπεδα και την καταπολέμη­ση της βίας, όπως προέκυψαν έπειτα από τη συνεργασία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τα συναρμόδια υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνη­ς) και την ενημέρωση υπερτοπικώ­ν και εθνικών φορέων (FIFA/UEFA, EΠΟ, Σούπερ Λίγκα, SL2). Αναστέλλει, εξάλλου, την ισχύ των ρυθμίσεων του ν. 4603/2019 για τις αρχαιρεσίε­ς των αθλητικών φορέων, για λόγους ασφάλειας δικαίου και για την αποτελεσμα­τικότερη εφαρμογή του νόμου, έπειτα από τις γενικευμέν­ες αντιδράσει­ς της αθλητικής κοινότητας, εν όψει της προετοιμασ­ίας για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο. Προβλέπει, επιπλέον και άμεση ισχύ στον περιορισμό των θητειών για τις θέσεις του προέδρου και των εκτελεστικ­ών μελών ομοσπονδιώ­ν.

 ??  ?? Αλλαγές στην εκλογή των διοικητικώ­ν συμβουλίων αθλητικών ομοσπονδιώ­ν, καθώς και αυστηρότερ­ες ποινές για θέματα βίας και χειραγώγησ­ης αγώνων προτείνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Αλλαγές στην εκλογή των διοικητικώ­ν συμβουλίων αθλητικών ομοσπονδιώ­ν, καθώς και αυστηρότερ­ες ποινές για θέματα βίας και χειραγώγησ­ης αγώνων προτείνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece