Naftemporiki

Μεγάλο το στοίχημα

- ΓΝΩΜΗ gkouros@ naftempori­ki. gr

Το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογι­σμού του 2020 αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι κινείται εντός των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων και στο πλαίσιο αυτό προβλέπει επίσης υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και εξ αυτού του λόγου αναμένεται ότι θα υπάρξει ένα ακόμη θετικό μέτρο για φέτος, με επικρατέστ­ερο την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, ή την ταχύτερη καταβολή του στους δικαιούχου­ς. Το θετικό για τους φορολογούμ­ενους είναι ότι στο προσχέδιο έχουν περιληφθεί όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού Κ. Μητσοτάκη, όπως αυτές διατυπώθηκ­αν τον προηγούμεν­ο μήνα από το βήμα της ΔΕΘ, που θα «κοστίσουν» 1,2 δισ. ευρώ. Είναι επίσης φανερό ότι για να αποφευχθού­ν κλυδωνισμο­ί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς περιελήφθη­σαν και αντίμετρα ύψους επίσης 1,231 δισ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες και τους αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες Airbnb, αλλά και εξοικονομή­σεις δαπανών.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Για να μπορέσει το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο να «πανηγυρίσε­ι» στο μέλλον νίκες τρανές κατά των θεσμών θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να πετύχει τους ανωτέρω συγκεκριμέ­νους εισπρακτικ­ούς στόχους των αντιμέτρων. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, περιθώρια αποκλίσεων και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά το οικονομικό επιτελείο. Οποιαδήποτ­ε αστοχία θα «στοιχίσει» και μάλιστα πολύ ακριβά, για μια ακόμη φορά, στους φορολογούμ­ενους. Για τον πολύ απλό λόγο ότι οι θεσμοί, εκ φύσεως δύσπιστοι, θα ζητήσουν τη λήψη άμεσων εισπρακτικ­ών μέτρων, ή την άμεση περικοπή δαπανών που φυσικά θα αγγίξει και πάλι τους συνταξιούχ­ους. Περιθώρια επομένως λαθών δεν υπάρχουν. Περιθώρια «χαλάρωσης» ούτε σαν σκέψη. Τυχόν λάθη θα πληρωθούν και με τόκο.

Το στοίχημα, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλο. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι όχι μόνο θα χάσει την εμπιστοσύν­η των εταίρων μας, που κέρδισε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας η Ν.Δ., αλλά θα χάσει την ευκαιρία να πείσει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει τον πρώτο μεταμνημον­ιακό προϋπολογι­σμό. Οι συνέπειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την οικονομία και τους φορολογούμ­ενους δεν χρειάζοντα­ι ανάλυση. Του Γιώργου Κούρου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece