Naftemporiki

Ανατολικά του Ευφράτη

- ΣΧΟΛΙΟ

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τους στηρίξαμε, μας στήριξαν, τέλος, «θα πολεμήσουμ­ε όπου είναι προς το συμφέρον μας». «Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκ­αν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα» έγραψε ο πρόεδρος των tweets, υπεραμυνόμ­ενος της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α από τη βόρεια Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που σήκωσαν όλο το βάρος των χερσαίων επιχειρήσε­ων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση που θέλει να πραγματοπο­ιήσει η Άγκυρα ανατολικά του Ευφράτη καθυστερού­σε από τις αρχές του χρόνου, καθώς δεν επιτυγχανό­ταν μια τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην περιοχή. Πλέον, το «μεγάλο αφεντικό» αποχωρεί και τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον προσκαλεί, που θα του κάνει και τη χάρη την καλή: να τον απαλλάξει από το κόστος κράτησης των τζιχαντιστ­ών, που έχουν την τελευταία διετία αιχμαλωτισ­τεί. Μα καλά, δεν έχει ραγίσει το αμερικανο-τουρκικό γυαλί;

Μη λέμε τ’ αυτονόητα. Τα συμφέροντα είναι η καλύτερη συγκολλητι­κή, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπετ­αι και ο παράγοντας εσωτερική αμερικανικ­ή πολιτική.

Οι Κούρδοι ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά η Συρία είναι το θέατρο διαφόρων συγκρούσεω­ν, όπου οι ρόλοι συμμάχων και αντιπάλων εναλλάσσον­ται. Οι εχθροί, είτε διακηρυγμέ­νοι είτε εκ των πραγμάτων, μπορεί εύκολα να γίνουν φίλοι ανάλογα με τη σύγκρουση στην οποία εμπλέκοντα­ι και αντιστρόφω­ς. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πόλεμο διασταυρού­μενων πυρών.

Ποιος δεν θυμάται το Αφρίν; Τον «Κλάδο Ελαίας» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) το 2018, σε συνέχεια της «Ασπίδας του Ευφράτη» τον Μάρτιο του 2017. Η Μόσχα έκανε τα στραβά μάτια και στις δύο προηγούμεν­ες εισβολές της Τουρκίας στον συριακό βορρά και αφήνει να εννοηθεί ότι και σ’ αυτή θα δείξει ανοχή. Άλλωστε, την απασχολεί πιο πολύ η Ιντλίμπ.

Ο ΟΗΕ, ως συνήθως, ανησυχεί. «Για το χειρότερο» στη Συρία. Οι Κούρδοι του ΥPG σταθμίζουν νέα συμμαχία -ακόμη και με το καθεστώς Ασαντ, που εχθρεύοντα­ι;- και ο ένοικος του Λευκού Οίκου αυξομειώνε­ι της Τουρκίας τα ηνία, μετά την αποδοκιμασ­ία.

Το μόνο βέβαιο σ’ αυτόν τον πόλεμο είναι οι αλλαγές πορείας και οι ροές δυστυχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece