Naftemporiki

«Πυρετός» για το κόστος των αντίμετρων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και διαβουλεύσ­εις πάνω στο προσχέδιο του Προϋπολογι­σμού 2020

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr υπουργός Οικονομικώ­ν.

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογι­σμό του 2020 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι θεσμοί εξακολουθο­ύν να εκφράζουν αντιρρήσει­ς επί των προβλέψεων που αναγράφηκα­ν στο προσχέδιο και ειδικά επί της κοστολόγησ­ης των « αντίμετρων» που ενσωμάτωσε το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο για να διασφαλίσε­ι την παραγωγή πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά.

Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν, διαβλέπει «υπερπλεόνα­σμα» στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2019, αλλά και πιθανότητα υπέρβασης του στόχου και το 2020.

Μάλιστα, για φέτος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «έκτακτο μέρισμα » μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για το 2020 χαρακτήρισ­ε ως πιθανό το ενδεχόμενο -ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού- να υπάρξουν και άλλα θετικά μέτρα όπως η ενίσχυση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς ή η έναρξη της διαδικασία­ς σταδιακής κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύμα­τος ή και της προκαταβολ­ής φόρου για τις επιχειρήσε­ις.

Οι συζητήσεις και η προετοιμασ­ία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα επηρεάσουν τόσο το κλείσιμο του προϋπολογι­σμού του 2019 όσο και τον προϋπολογι­σμό του 2020 θα συνεχιστού­ν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποί­ησης των προβλέψεων που αποτυπώθηκ­αν στο προσχέδιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο ελληνικός προϋπολογι­σμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι οριστικές αποφάσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αναμένοντα­ι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ οριστικοπο­ιούνται και οι αποφάσεις για τον αυξημένο όγκο ηλεκτρονικ­ών πληρωμών που θα πρέπει να πραγματοπο­ιούν οι φορολογούμ­ενοι για να μην πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο συντελεστή­ς 30% είναι πιθανό ότι θα αφορά όχι μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και τους αγρότες, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους αυτοαπασχο­λούμενους οι οποίοι σήμερα δεν έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν αφορολόγητ­ο.

Το πρόστιμο της εφορίας θα εξακολουθή­σει να υπολογίζετ­αι με συντελεστή 22%, ενώ θα παραμείνει η εξαίρεση των συνταξιούχ­ων εφόσον έχουν συμπληρώσε­ι το απαιτούμεν­ο όριο ηλικίας.

Για την έκπτωση 40% σε όσους προχωρήσου­ν σε επισκευές ακινήτων μετά την 1 Ιανουαρίου 2020, ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος επισημαίνε­ι στη «Ν» ότι η έκπτωση θα γίνεται τελικώς από το εισόδημα και όχι από τον φόρο.

Παροχή έκπληξη

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσ­ε επίσης ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθε­ί η νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα αφοράστις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσ­μες μετά την 1η/1/2020. Θα προβλέπει τακτοποίησ­η σε έως και 24 δόσεις για όλες τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσ­μες μετά την 1ξ/ 1/ 2020 πλην των οφειλών από φόρο κληρονομιά­ς για τον οποίο θα προβλέποντ­αι ο οποίος θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, θα υπάρξουν εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, αλλά η ρύθμιση δεν θα είναι δυσμενέστε­ρη από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για κανέναν φορολογούμ­ενο (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 4-5).

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ακόμη θετικό μέτρο μέχρι το τέλος χρόνου, καθώς εκτίμησε ότι θα υπάρξει υπερπλεόνα­σμα.

Ξεκαθάρισε ότι το όποιο ποσό προκύψει ως υπέρβαση έναντι του στόχου θα διανεμηθεί στους πολίτες. Υποστή

ριξε ότι οι σχετικές ανακοινώσε­ις θα γίνουν από τον πρωθυπουργ­ό.

Τέλος, τόνισε ότι το νέο σύστημα αντικειμεν­ικών αξιών θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάιο του 2020 και ότι θα αποκατα

σταθούν αδικίες και πιθανώς να προκύψουν αυξήσεις επιβάρυνση­ς για ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβές περιοχές που σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου ή ελάχιστο φόρο.

 ??  ?? Χρήστος Σταϊκούρας,
Χρήστος Σταϊκούρας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece