Naftemporiki

Έκανε πίσω το Χονγκ Κονγκ στην εξαγορά του LSE

Απέσυρε την προσφορά 39 δισ. δολ. για το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου

- Δ.σ. του HKEX.

Απέσυρε τελικά το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΧ) την επιθετική προσφορά του, ύψους 39 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά του χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου (LSE), αφού δεν κατάφερε να πείσει τη διαχείριση και τους επενδυτές του να στηρίξουν μία κίνηση που θα μεταμόρφων­ε και τους δύο χρηματιστη­ριακούς κολοσσούς.

Η ξαφνική προσέγγιση σε μετρητά και μετοχές του HKEX τον προηγούμεν­ο μήνα απείλησε να οδηγήσει σε κατάρρευση το σχέδιο, ύψους 27 δισ. δολαρίων, του LSE να αγοράσει την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων Refinitiv. Το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ είχε προειδοποι­ήσει το LSE ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψ­ει αυτό το σχέδιο για να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία. « Εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε στη στρατηγική λογική της συγχώνευση­ς των δύο ομίλων. Όμως παρά τις ατελείωτες συζητήσεις μας, ο βαθμός ανάμιξης από το LSE μας οδήγησε στην απόφαση ότι η συνένωση των δύο επιχειρήσε­ων δεν θα ήταν προς το συμφέρον των μετόχων μας» εξήγησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του HKEX, Τσαρλς Λι.

Προχωρά με Refinitiv

Το LSE, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένο στο σχέδιο εξαγοράς της Refinitiv. Οι επενδυτές του αναμένεται να ψηφίσουν για την εν λόγω αγορά τον επόμενο μήνα και η συναλλαγή προβλέπετα­ι να κλείσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η Refinitiv ελέγχεται κατά 45% από τον όμιλο Thomson Reuters. Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, ίσως η ήττα του χρηματιστη­ρίου του Χονγκ Κονγκ να αποτελεί για το ίδιο μία «κρυμμένη ευλογία». Η κατάληξη μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κακή για τον Τσαρλς Λι, καθώς η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα 39 δισ. δολάρια θα προκαλούσε οικονομικέ­ς πιέσεις σε μία περίοδο που το πολιτικό σκηνικό στο Χονγκ Κονγκ είναι τεταμένο. Θα μπορούσε δε να επιστρέψει στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η εξαγορά της Refinitiv από το LSE.

 ??  ?? Τσαρλς Λι,
Τσαρλς Λι,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece