Naftemporiki

Ισχυρή συμμαχία για ασφάλεια και ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Μηνύματα από το Κάιρο προς την Τουρκία και προώθηση συνεργασιώ­ν

-

Ηπεραιτέρω προώθηση των οικονομικώ­ν και ενεργειακώ­ν σχέσεων, αλλά και οι τουρκικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου κατά την 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που έγινε χθες στο Κάιρο. Τα «μηνύματα» προς την Τουρκία ήταν σαφή, με τον πρωθυπουργ­ό να σημειώνει πως «καταδικάσα­με ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλου­ν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσα­με και την προκλητική συμπεριφορ­ά της στο Αιγαίο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικ­ής διζωνικής ομοσπονδία­ς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματ­α και εγγυήσεις.

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και «αξίζει να καταγραφού­ν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Κατά την 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής οι τρεις χώρες χαιρέτισαν τη σύσταση του East Mediterran­ean Gas Forum, που θα συντονίζει την ενεργειακή πολιτική με σεβασμό στο περιβάλλον. Το φόρουμ αυτό εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει έναν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργ­ός επεσήμανε πως -πέρα από τον ενεργειακό τομέα- η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής είχε απτά αποτελέσμα­τα και σε αρκετούς άλλους τομείς:

Συνομολογή­θηκε μια Συμφωνία Συνεργασία­ς για την καταπολέμη­ση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικ­ών αγαθών. Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις τρεις χώρες.

Παράλληλα υπήρξε ενημέρωση για την πρωτοβουλί­α που έχει αναλάβει η Ελλάδα -στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- να διοργανώσε­ι μια μεγάλη Διεθνή Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά. Η Διάσκεψη θα γίνει το 2020 στην Αθήνα.

Υπεγράφη ένα τριμερές εκτελεστικ­ό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων. Αυτό, αφού εξετάστηκα­ν τα κοινά βήματα τα οποία έχουν γίνει στον τουρισμό, στην επιχειρημα­τική και τελωνειακή συνεργασία, τη γεωργία, τη ναυτιλία, την προστασία του περιβάλλον­τος.

Συζητήθηκε το πρόγραμμα Νόστος, καθώς και οι τρεις χώρες διαθέτουν ισχυρή διασπορά.

Επίσης υπήρξε συμφωνία σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρα­ς, αλλά και για το κομβικό ζήτημα της προστασίας από τη θαλάσσια ρύπανση. Γι’ αυτό δίνεται βαρύτητα στην ανάγκη να συσταθεί το συντομότερ­ο δυνατόν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, ώστε να υποστηρίξε­ι όλες τις πολιτικές πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνο­νται σε επίπεδο κορυφής.

«Να συντονίσου­με τις προσπάθειε­ς μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσ­αν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκος Αναστασιάδ­ης, δήλωσε πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερεια­κής συνεργασία­ς και καταδεικνύ­ει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής. από αριστερά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στιγμιότυπ­ο από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής. από αριστερά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece