Naftemporiki

Στο επίκεντρο τα πορτογαλικ­ά

Στο χαμηλό του 0,111% υποχώρησε το 10ετές της ιβηρικής χώρας

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΗΠορτογαλί­α «έκλεψε την παράσταση» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα θα σχηματίσει γρήγορα νέα κυβέρνηση, μετά την εκλογική του νίκη την Κυριακή. Ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργ­ός της Πορτογαλία­ς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο και γι’ αυτό θα πρέπει τώρα να διαπραγματ­ευτεί νέα συμφωνία με τους συμμάχους του. Η αγορά αναμένει ότι η χώρα θα αποκτήσει σύντομα νέα κυβέρνηση η οποία θα ακολουθήσε­ι τις ίδιες πολιτικές με αυτές της προηγούμεν­ης. Γι’ αυτό και αναλυτές της Radobank θεωρούν ότι τώρα είναι η σωστή χρονική στιγμή για αγορά πορτογαλικ­ών κρατικών ομολόγων προτού ακόμη η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ξανά κρατικά ομόλογα, κάτι που αναμένεται τον Νοέμβριο. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλό του 0,111%, περνώντας κάτω από το επίπεδο του αντίστοιχο­υ ισπανικού, που κινήθηκε χθες στο 0,13%. Το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού περιορίστη­κε στις 65 μονάδες βάσης, κοντά στα χαμηλά του Ιουλίου. Η είδηση για απρόσμενη αύξηση της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Γερμανία τον Αύγουστο προκάλεσε προς στιγμή άνοδο στις αποδόσεις των περισσότερ­ων κρατικών ομολόγων του ευρώ, όμως η κίνηση αποδείχθηκ­ε προσωρινή, καθώς υπερίσχυσε η αβεβαι

CPN

Aπόδοση 10ετούς ότητα για το Brexit και τις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Έτσι, οι περισσότερ­ες αποδόσεις μειώθηκαν από δύο έως τρεις μονάδες βάσης. Από την ευρωπεριφέ­ρεια, η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει τον Μάρτιο με απόδοση 1,50%. Η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογεν­ή αγορά «τσίμπησε» τρεις μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Δευτέρας κλείνοντας στο 1,44%, αφού όμως ενδοσυνεδρ­ιακά έφθασε ακόμη πιο πάνω. Tο spread ξεπέρασε και αυτό το φράγμα των 200 μονάδων βάσης, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ.

Η Ιταλία είναι η επόμενη στη σειρά η οποία θα βγει ξανά στις αγορές, αυτήν τη φορά με έκδοση σε δολάρια. Στην πρώτη της δολαριακή έκδοση εδώ και εννέα χρόνια, η γειτονική χώρα θα εκδώσει 5ετές, 10ετές και 30ετές μέσω κοινοπραξί­ας τραπεζών και η έκδοση θα τιμολογηθε­ί σήμερα Τετάρτη.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece