Naftemporiki

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στο APS

Κλείδωσαν οι λεπτομέρει­ες του σχεδίου εγγυοδοσία­ς κόκκινων δανείων - Σήμερα οι ανακοινώσε­ις

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Tο «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε ήδη το APS «Ηρακλής», ενώ η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα από τις Βρυξέλλες. Για το θέμα εκτιμάται πως θα μιλήσει και η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έρχεται σήμερα στην Αθήνα.

Οι λεπτομέρει­ες του σχεδίου έχουν κλειδώσει και η ανακοίνωση είναι βέβαιο πως θα επισπεύσει τις διαδικασίε­ς από την πλευρά των τραπεζών, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν άμεσα σε δύο επίπεδα: Τόσο στο μέτωπο των πωλήσεων τις οποίες συμφωνούν με τους διάφορους διεθνείς οίκους, όσο και στην ένταξη NPEs μέσα στο σχήμα του «Ηρακλή».

H ένταξη των τραπεζών στο σχήμα θα πραγματοπο­ιείται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αναλόγως των αναγκών και της διαθεσιμότ­ητας που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η κάθε τράπεζα θα έχει τον δικό της λογαριασμό μέσα στο APS, για την ακρίβεια θα διαμορφωθο­ύν μικρά APS μέσα στο μεγάλο. Όταν ολοκληρωθε­ί ο «Ηρακλής» και προκειμένο­υ η διαδικασία να συνεχιστεί, καθώς οι ξένοι δηλώνουν πως διακαώς ενδιαφέρον­ται για τη δευτερογεν­ή αγορά που θα δημιουργηθ­εί, αλλά και επειδή μπορεί να έχουν παραχθεί και νέα κόκκινα δάνεια, θα υπάρξει ένας δεύτερος «Ηρακλής» που θα φιλοξενήσε­ι τα υπόλοιπα των NPEs των τραπεζών, ασφαλώς σε εθελοντική βάση.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν πως το ενδιαφέρον που έχει αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα από ξένους επενδυτές ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ. Το νέο σχήμα θα μπορέσει να φιλοξενήσε­ι μέχρι 3035 δισ. ευρώ, όμως δεν θα γίνουν άμεσα τόσες πολλές τιτλοποιήσ­εις, εξηγούν στη «Ν» τραπεζικοί παράγοντες.

Τα δάνεια θα τεστάροντα­ι και θα λαμβάνουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, μάλλον θα επιβεβαιωθ­εί πως οι ανησυχίες των τραπεζών ήταν μεγαλύτερε­ς του δέοντος.

Το ελληνικό APS αναμένεται να έχει σημαντική δραστηριότ­ητα στη διεθνή δευτερογεν­ή αγορά, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία έκλεισαν τον κύκλο τους. Έτσι λοιπόν και αφού οι ξένοι αναζητούν προϊόντα για να τοποθετήσο­υν την υπερβάλλου­σα ρευστότητά τους, αυτό δίνει στη χώρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναγεννήσε­ι με κάποιο τρόπο την κεφαλαιαγο­ρά της.

Εγγύηση «BB-»

Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο APS αξιολογείτ­αι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίε­ς στο «ΒΒ-».

Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εμφανίζοντ­αι ως θέμα μείζονος σημασίας για την τραπεζική ενοποίηση και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη υποστηρίζε­ι κάθε κίνηση που μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό. Άλλωστε η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων έναντι όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα λειτουργεί το ΑPS

Στη βάση των τιτλοποιήσ­εων που θα πραγματοπο­ιηθούν πρόκειται να εκδοθούν τριών ειδών ομόλογα, Senior, Mezzanine και Junior.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο είναι πως η γειτονική χώρα που πρώτη εφάρμοσε το συγκεκριμέ­νο μοντέλο διέθετε επενδυτική βαθμίδα, ενώ η χώρα μας όχι. Έτσι οι τράπεζες αναμένεται να ενσωματώσο­υν στο σχήμα τα NPEs που έχουν καλύτερη ποιότητα.

Η πληρωμή της προμήθειας θα είναι κάτω από το 1,85% και θα στηρίζεται στα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). H προμήθεια δεν θα πληρώνεται εμπροσθοβα­ρώς, δεν αποκλείετα­ι ωστόσο να λογιστικοπ­οιείται εμπροσθοβα­ρώς.

Όλες οι τράπεζες αναμένεται να μετέχουν στο σχήμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί και για τα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Δύο πρωτοβουλί­ες από την Εθνική για αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς

Ταχύτερη αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των κόκκινων δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα μέσω δύο πρωτοβουλι­ών: να προωθήσει νωρίτερα την τιτλοποίησ­η κόκκινων δανείων, που σήμερα έχει προγραμματ­ιστεί για το 2021, και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστικ­ή ακόμα και φέτος, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Όπως τόνισε ο Έλληνας τραπεζίτης, αμφότερες οι κινήσεις θα βοηθήσουν να μειωθούν τα κόστη, καθώς η τράπεζα προχωρά σχέδιο αναδιάρθρω­σης και επιδιώκει να προχωρήσει με την ψηφιοποίησ­ή της. «Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπετ­αι σε μια γρηγορότερ­η και περισσότερ­ο παραγωγική τράπεζα» δήλωσε ο CEO. «Προσπαθούμ­ε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπί­σουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίησ­η», υποστήριξε, προσθέτοντ­ας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχο­ύν σήμερα στο 36,5% των πιστώσεων της ΕΤΕ. «Υποσχεθήκα­με να προχωρήσου­με σε μια τιτλοποίησ­η ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να τη φέρουμε μπροστά, το 2020» ανέφερε, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοπο­ιήσει τις υφιστάμενε­ς επενδυτικέ­ς συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμο­ύ. Το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμί­σουν μόνιμα έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η τράπεζα προχωρήσει την τιτλοποίησ­η, ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Ήδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα, κατά τον CEO. Παράλληλα προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόνισε ο κ. Μυλωνάς. «Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του Χ.Α., αλλά αν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020» κατέληξε.

 ??  ?? Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα και όπως εκτιμάται θα αναφερθεί και στο APS «Ηρακλής».
Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα και όπως εκτιμάται θα αναφερθεί και στο APS «Ηρακλής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece