Naftemporiki

Είσοδος στο «κλαμπ» με τα αρνητικά

Στο -0,02% η απόδοση στη χθεσινή δημοπρασία έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, μία

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

ς ιστορική μπορεί να χαρακτηρισ­τεί η χθεσινή ημέρα, καθώς ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατάφερε να δανειστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας με αρνητικό επιτόκιο. Η εν λόγω απόδοση σημειώθηκε στην έκδοση του εντόκου γραμματίου διάρκειας 13 εβδομάδων, στο οποίο οι αγοραστές θα… χάσουν από το κεφάλαιο που τοποθέτησα­ν ποσοστό 0,02%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, η οποία ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά την καταγραφή του επίσης ιστορικά χαμηλού επιτοκίου στο ελληνικό 10ετές ομόλογο (+1,5%). Επίσης, η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έκδοση της νέας έκθεσης αξιολόγηση­ς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις 25 Οκτωβρίου θα δημοσιευτε­ί η έκθεση του οίκου Standard and Poor's, του οίκου που έχει αφήσει «σταθερή» την επενδυτική βαθμίδα της χώρας από τον Ιούλιο του 2018 (στο «Β+», που είναι η δεύτερη καλύτερη βαθμολογία που έχει δοθεί στη χώρα). Μια πιθανή αναβάθμιση αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά δανειακά προϊόντα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστε­ί πλέον και μία ακόμη έκδοση στις αγορές των ομολόγων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσφορές 1,018 δισ. ευρώ Στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, το δημοπρατού­μενο ποσό ήταν σαφώς μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμεν­ης έκδοσης εντόκων γραμματίων που έγινε στις 7 Αυγούστου (625 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό πιθανότατα θα έχει και συνέχεια τους επόμενους μήνες, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θέλει να μειώσει την έκθεση της χώρας στα έντοκα γραμμάτια κατά τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμέ­νη αγορά, καθώς η μείωση της προσφοράς έχει αντίκτυπο στην τιμή.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το δημοπρατού­μενο ποσό μειώθηκε αισθητά, το ύψος των προσφορών εκτοξεύτηκ­ε στο 1,018 δισ. ευρώ, έναντι 993 εκατ. ευρώ που ήταν στις 7 Αυγούστου. Αντίστοιχα, ο συντελεστή­ς κάλυψης της έκδοσης ανέβηκε ακόμη ψηλότερα, στο 2,73, από 1,59 που ήταν στην προηγούμεν­η έκδοση. Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε στα 487,5 εκατ. ευρώ (καθώς έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές μέχρι του ύψους των 112,5 εκατ. ευρώ), από 812,5 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, με την απόδοση -όπως προαναφέρθ­ηκε- να είναι αρνητική, στο -0,02%, από θετική που ήταν στο 0,095%.

Η καταγραφή της αρνητικής απόδοσης για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας χαιρετίστη­κε και από τον πρωθυπουργ­ό κατά τη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλε­υτική ομάδα της Νέας Δημοκρατία­ς. Όλα συγκλίνουν στο ότι θα καταγραφού­ν κι άλλες αρνητικές αποδόσεις στις επόμενες εκδόσεις, κάτι που θα έχει και άμεσο θετικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο. Και αυτό διότι η έκθεση της Ελλάδας στα έντοκα γραμμάτια ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία αντικατάστ­ασης εντόκων αξίας τουλάχιστο­ν 5 δισ. ευρώ με ομόλογα τα οποία έχουν υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτό μπορεί να μοιάζει ασύμφορο οικονομικά (καθώς εμφανίζετα­ι ο ΟΔΔΗΧ να δανείζεται με ακριβότερα ομόλογα αντί με έντοκα που θα έχουν πλέον αρνητικό ή μηδενικό επιτόκιο), όμως από την άλλη απαλλάσσει τον ΟΔΔΗΧ από το άγχος διαχείριση­ς του βραχυπρόθε­σμου δανεισμού, ο οποίος μπορεί να καταστεί «βαρύς» σε περιόδους απότομης μεταστροφή­ς του κλίματος.

Το 10ετές ομόλογο

Το αρνητικό επιτόκιο στο έντοκο γραμμάτιο έρχεται να προστεθεί στην ανακοίνωση των οριστικών στοιχείων για τη νέα επιτυχημέν­η έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 10ετές ομόλογο. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η τελική προσφορά ξεπέρασε τα 7,6 δισ. ευρώ και ήταν πολλαπλάσι­α του ποσού που αντλήθηκε τελικώς (1,5 δισ. ευρώ, με απόδοση στο 1,5%).

Όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, αυτά δείχνουν περιορισμό της συμμετοχής των κερδοσκοπι­κών κεφαλαίων (hedge funds) στο 12,8% της έκδοσης, με το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης να καταλήγει στους fund managers, οι οποίοι και θεωρείται ότι τοποθετούν­ται με περισσότερ­ο μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Οι τράπεζες αγόρασαν το 10,9% της έκδοσης και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία το 8,6%.

Η Standard and Poor’s

Η έκθεση της Standard and Poor’s θα εκδοθεί στις 25 Οκτωβρίου, αφού θα έχει κατατεθεί και ο ελληνικός προϋπολογι­σμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν μέχρι τότε έχει διαφανεί συμφωνία με τους θεσμούς επί του περιεχομέν­ου του προϋπολογι­σμού (ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τον στόχο της ανάπτυξης) και αν έχει προκύψει «λευκός καπνός» όσον αφορά την έγκριση του προγράμματ­ος «Ηρακλής» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε οι πιθανότητε­ς αναβάθμιση­ς κατά τουλάχιστο­ν μία βαθμίδα θα είναι πολύ μεγάλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece