Naftemporiki

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσ­εις για

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Στην τελική ευθεία επίτευξης ολοκληρωμέ­νης συμφωνίας έχουν εισέλθει οι συζητήσεις στο Εurogroup για το νέο δημοσιονομ­ικό μέσο της Ευρωζώνης, δηλαδή τον προϋπολογι­σμό που θα χρηματοδοτ­εί επενδύσεις στα κράτημέλη. Στο χθεσινό Εurogroup, οι εργασίες του οποίου συνεχίζοντ­αν ως αργά τη νύχτα, το δημοσιονομ­ικό μέσο ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτ­ευσης επικρατούσ­ε αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί της αρχής και μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, υπάρχουν δύο ζητήματα που οι υπουργοί επιχειρούσ­αν χθες το βράδυ να ξεκαθαρίσο­υν. Το πρώτο αφορούσε το ακριβές ποσό των χρηματοδοτ­ήσεων και το δεύτερο αν η πηγή προέλευσης των χρημάτων θα είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός ή θα υπάρξει και κάποιος άλλος πρόσθετος ευρωπαϊκός πόρος.

Σχετικά με το ύψος του ποσού, οι χώρες του Βορρά δεν θέλουν να ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας 2021-2027, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του Νότου ζητούν περισσότερ­α. Το χρηματοδοτ­ικό μέσο θα στηρίζει επενδύσεις στα κράτη-μέλη υπό μορφή επιχορηγήσ­εων, αλλά με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφερόμ­ενο κράτος τηρεί όλες τις υποχρεώσει­ς του σε σχέση με τη δημοσιονομ­ική διαχείριση.

Με βάση τα κύρια χαρακτηρισ­τικά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τον περασμένο Ιούνιο, σκοπός του δημοσιονομ­ικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστ­ικότητας θα είναι η στήριξη των συνδυασμέν­ων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με στόχο την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και τη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece