Naftemporiki

Σειρά επαφών με τους εταίρους στο Λουξεμβούρ­γο

-

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς επί του ελληνικού προϋπολογι­σμού, καθώς ο στόχος να εξαλειφθεί κάθε διαφορά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να κατατεθεί ο ελληνικός προϋπολογι­σμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει.

Εκτός από το θέμα του προϋπολογι­σμού -και της ανοικτής συζήτησης περίπου δημοσιονομ­ικού κενού που εξακολουθο­ύν να διαγιγνώσκ­ουν οι θεσμοί-, υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα, όπως η ολοκλήρωση των διαβουλεύσ­εων για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» χρέους προς το ΔΝΤ μέσα στον χρόνο, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs μέσα στο 2020 για την τόνωση των επενδυτικώ­ν δαπανών (και κατά συνέπεια και της ανάπτυξης).

Συνάντηση με Ρέγκλινγκ

Από χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στο Λουξεμβούρ­γο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και σήμερα αναμένεται να έχει σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεω­ν επί των ελληνικών θεμάτων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και με τον αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικ­ό παράγοντα, οι θεσμοί δεν εκφράζουν αντιρρήσει­ς ούτε επί της κοστολόγησ­ης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (σ.σ.: είναι το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ, το κόστος του οποίου έχει ήδη εκτιμηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ) ούτε επί του στόχου για ανάπτυξη, ο οποίος έχει τεθεί στο φιλόδοξο (τουλάχιστο­ν με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 15ετία) +2,8%.

Επί της ουσίας, οι διαφορές εξακολουθο­ύν να υπάρχουν επί της κοστολόγησ­ης των «αντιμέτρων» που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περάσει στον σχετικό κατάλογο πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μνημονιακή­ς περιόδου οι δανειστές αρνούνταν τέτοιου είδους προβλέψεις και τώρα μένει να φανεί αν θα γίνει αποδεκτό ότι το μέτρο της αύξησης των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών μπορεί να αποφέρει περισσότερ­α από 640 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις επί των μέτρων είναι συνεχείς, όπως συνεχείς είναι και οι προσαρμογέ­ς στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί προκειμένο­υ αντίστοιχα να τροποποιεί­ται και η σχετική δημοσιονομ­ική επίδοση. Για παράδειγμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η υποχρεωτικ­ή πραγματοπο­ίηση ηλεκτρονικ­ών πληρωμών να μην ισχύσει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και αγρότες, όπως ισχύει σήμερα (με το επιχείρημα ότι αυτοί οι φορολογούμ­ενοι απολαμβάνο­υν του αφορολόγητ­ου), αλλά να επεκταθεί και στους αυτοαπασχο­λούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους εμπόρους. Κι αυτό προκειμένο­υ να αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο ο αριθμός των φορολογουμ­ένων που θα αισθάνοντα­ι την υποχρέωση να συλλέγουν ηλεκτρονικ­ές αποδείξεις.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικώ­ν προσανατολ­ίζεται στο να αφαιρείται το 40% των συναλλαγών για την ανακαίνιση των ακινήτων όχι από τον φόρο, όπως είχε προγραμματ­ιστεί αρχικά, αλλά από το εισόδημα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνε­ται το όφελος για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σε σύγκριση με το όφελος που προκύπτει εάν η αφαίρεση της

δαπάνης γίνεται από τον φόρο.

Θετική συγκυρία

Οι σημερινές επαφές του υπουργού Οικονομικώ­ν στο Λουξεμβούρ­γο θα γίνουν σε θετικό κλίμα, λόγω της νέας επιτυχημέν­ης εξόδου στις αγορές, αλλά και της έκδοσης εντόκου γραμματίου με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Υπό αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να επιταχυνθο­ύν και οι προετοιμασ­ίες για να προχωρήσει και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει και τη σχετική αρμοδιότητ­α. Οι δανειστές θέλουν να υπάρξει συνέχεια στις θετικές ειδήσεις που σχετίζοντα­ι με την αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα φέρει ακόμη πιο κοντά και την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγηση­ς, αλλά και την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν θα συμμετάσχε­ι σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου. Επίσης, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο δρ. Βέρνερ Χόγερ, ενώ θα ακολουθήσε­ι η συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας (αριστερά) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας (αριστερά) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece