Naftemporiki

Το νέο δημοσιονομ­ικό μέσο της Eυρωζώνης

-

βελτίωση της ανθεκτικότ­ητας και της ικανότητας προσαρμογή­ς των οικονομιών της Ευρωζώνης. Θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά προς τα υπάρχοντα κλασικά κονδύλια της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το πρόγραμμα InvestEU (θα διαδεχθεί το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ την περίοδο 20212027). Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη και το Εurogroup:

να ορίζουν στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις για μεταρρυθμί­σεις και επενδυτικέ­ς προτεραιότ­ητες στην Ευρωζώνη,

να παρέχουν ειδική ανά χώρα καθοδήγηση σε σχέση με τους στόχους των μεταρρυθμί­σεων και των επενδύσεων, η οποία θα εγκριθεί παράλληλα με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις,

να λαμβάνουν πληροφορίε­ς από την Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που έχουν δώσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε προηγούμεν­ες στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, τους υπουργούς απασχόλησε και η επιβράδυνσ­η της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου η Κομισιόν και αρκετοί υπουργοί κάλεσαν τις χώρες με μεγάλα δημοσιονομ­ικά πλαίσια, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Πάντως, τόσο ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σόλτς όσο και ο Ολλανδός ομόλογός του Βόπκε Χούκστρα δεν φαίνεται να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπόλοιπους. Ο πρώτος ισχυρίστηκ­ε ότι η Γερμανία έχει ήδη κάνει πολλά αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις, αλλά και αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνσ­η της οικονομίας δεν είναι τέτοια που να απαιτεί μια τόσο σημαντική παρέμβαση. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός κάλεσε τις άλλες χώρες του Νότου να ρίξουν το βάρος στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και να μην περιμένουν τις λύσεις από εκείνες που έχουν δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α.

Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίαση­ς, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη η τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημον­ιακής εποπτείας. Αναφορικά με το σχέδιο του προϋπολογι­σμού, στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι έχουν ενημερωθεί για τα βασικά στοιχεία του, αλλά θα περιμένουν την υποβολή του ώστε να προχωρήσου­ν σε λεπτομερή ανάλυση, προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν εξακολουθε­ί να υπάρχει δημοσιονομ­ικό κενό για το 2020 ή όχι. Αυτό που υπενθυμίζο­υν διαχρονικά στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι πάντα συζητούν με τα κράτη-μέλη όλες τις προτάσεις τους για την επίτευξη των στόχων. Αυτό που δεν συζητούν είναι προτάσεις ή εκτιμήσεις για καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και προσδοκίες για συγκεκριμέ­να φορολογικά έσοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece