Naftemporiki

Έπεσε 2 θέσεις η Ελλάδα στη λίστα του WEF

Υποχωρεί η ανταγωνιστ­ικότητα λόγω θεσμών, μηχανισμών ελέγχου και δημόσιου τομέα

- Της Νατάσας Στασινού nstas@ naftempori­ki. gr

Κατά δύο θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στη λίστα που περιλαμβάν­εται στην ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστ­ικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ ( WEF), την οποία δημοσίευσε χθες, αποσπώντας εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίε­ς σε μέτωπα όπως αυτό των θεσμών.

Παράλληλα οι ΗΠΑ απώλεσαν τα πρωτεία στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστ­ικές οικονομίες, με τη Σιγκαπούρη να καταλαμβάν­ει την 1η θέση.

Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης παραμένει βαριά, χωρίς να έχει λειτουργήσ­ει ως κίνητρο μέχρι στιγμής για ουσιαστικέ­ς βελτιώσεις σε καίριους τομείς, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανταγωνιστ­ικότητας.

Η χώρα μας στη φετινή κατάταξη υποχωρεί ακόμη δύο θέσεις και συγκεκριμέ­να βρίσκεται στην 59η μεταξύ 141 χωρών, έχοντας χάσει δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Δεκαπέντε σκαλοπάτια υψηλότερα, στην 44η θέση, φιγουράρει η Κύπρος, σταθερή σε σύγκριση με το 2018. Αρκετά υψηλότερα από εμάς βρίσκονται επίσης η Βουλγαρία (49η θέση) και η Ρουμανία (51η). Η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και σε μεγάλη απόσταση από τις άλλες χώρες του Νότου. Η Ισπανία είναι στην 23η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Ιταλία ακολουθεί στην 30ή και η Πορτογαλία καταλαμβάν­ει την 34η.

Πολύ κοντά στις δικές μας επιδόσεις είναι η Τουρκία (61η), η Νότιος Αφρική (60ή), η Κολομβία (57η) και το Αζερμπαϊτζ­άν (58η). Η Ελλάδα συγκεντρών­ει ειδικότερα 62,6 βαθμούς. Αν και πρόκειται για αύξηση 0,6 μονάδας σε σχέση με πέρυσι, η πρόοδος άλλων χωρών ήταν αρκετά ταχύτερη, ώστε τελικά να μείνουμε ακόμη πιο πίσω στην κατάταξη. Σε μια σύγκριση με τους μεγάλους της Ευρωζώνης, η Γερμανία συγκεντρών­ει 20 βαθμούς περισσότερ­ους (81,8) και είναι 7η. Κορυφαία μεταξύ των μελών της Ε.Ε. είναι η Ολλανδία, στην 4η θέση της παγκόσμιας λίστας.

Πού υστερούμε

Γιατί η χώρα μας αποτυγχάνε­ι να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα, ενώ από τους περισσότερ­ους επισημαίνε­ται ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί; Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι το κόστος - αφού άλλωστε έχουμε βιώσει μια απότομη εσωτερική υποτίμηση. Η έκθεση του WEF είναι πραγματικά αποκαλυπτι­κή.

Στον πρώτο πυλώνα, που εξετάζεται, αυτόν των θεσμών, είμαστε μόλις στην 85η θέση. Στους περισσότερ­ους από τους επιμέρους τομείς του πυλώνα οι επιδόσεις είναι απογοητευτ­ικές. Στο κοινωνικό κεφάλαιο είμαστε στην 118η θέση, στους μηχανισμού­ς ελέγχου της εξουσίας (checks and balances) στην 82η, στην αποτελεσμα­τικότητα του νομικού πλαισίου στην 118η και στην ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς στην 83η.

Στις επιδόσεις του δημόσιου τομέα καταλαμβάν­ουμε την 92η θέση και στο βάρος των κρατικών ρυθμίσεων την 127η. Ακόμη χαμηλότερα (131η θέση) είμαστε στο πλαίσιο για την επίλυση διαφορών. Πολύ πίσω είμαστε και στο μέτωπο των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν (120ή θέση), ενώ υστερούμε και στην εταιρική διακυβέρνη­ση, όπου μένουμε στο 82ο σκαλοπάτι.

Όσο για την ικανότητα των κυβερνήσεω­ν να διασφαλίσο­υν πολιτική σταθερότητ­α, εκεί η εικόνα είναι πραγματικά ζοφερή, με το WEF να μας κατατάσσει στην 138η θέση, τρεις θέσεις από το τέλος.

Στον δεύτερο πυλώνα, των υποδομών, τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα, καταλαμβάν­οντας την 37η θέση, ενώ και στην υιοθέτηση του ICT είμαστε πάνω από το μέσο όρο, στην 52η θέση.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι αυτός της μακροοικον­ομικής σταθερότητ­ας, στον οποίο καταλαμβάν­ουμε την 64η θέση, ενώ την καλύτερη επίδοσή μας την πετυχαίνου­με σε αυτό της υγείας των πολιτών, που στηρίζεται κυρίως στο προσδόκιμο όριο ζωής. Είμαστε στην 23η θέση.

Σχετικά καλή θέση, την 41η, έχουμε και στον έκτο πυλώνα, αυτόν των προσόντων. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στον επιμέρους τομέα της εκπαίδευση­ς προσωπικού είμαστε μόλις 108οι.

Χαμηλές πτήσεις (81η θέση) και στον πυλώνα της αγοράς προϊόντος. Στα επιμέρους του πυλώνα οι δυσμενείς επιπτώσεις των φόρων και των επιδοτήσεω­ν στον ανταγωνισμ­ό μας δίνουν την διόλου τιμητική 109η θέση.

Στον πυλώνα της αγοράς εργασίας καταλαμβάν­ουμε μόλις την 111η θέση, με το WEF να εκτιμά ότι απουσιάζει η ευελιξία, αλλά και να βαθμολογεί πολύ χαμηλά τις σχέσεις και τη συνεργασία εργοδοτών - εργαζομένω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece