Naftemporiki

Θέμα ημερών το πόρισμα για τη νέα επικουρική ασφάλιση

Θα αφορά τους νεοεισερχό­μενους στην αγορά εργασίας από 1η/1/2021 και όχι τους παλαιούς ασφαλισμέν­ους

- Του Στέλιου Παπαπέτρου Spapap@ naftempori­ki. gr

Θέμα ολίγων ημερών είναι πλέον η ολοκλήρωση του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της νέας ασφαλιστικ­ής μεταρρύθμι­σης των επικουρικώ­ν συντάξεων. Το νέο επικουρικό σύστημα θα εφαρμοσθεί στους νεοεισερχό­μενους στην αγορά εργασίας από 1η/1/2021, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η ομαλή μετάβαση σε αυτό και να διασφαλιστ­ούν οι σημερινές παροχές, ενώ οι «παλαιοί» ασφαλισμέν­οι, όσοι δηλαδή είναι σήμερα συνταξιούχ­οι ή είναι ασφαλισμέν­οι στο ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα υποστούν καμία αλλαγή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, μία από τις παραμέτρου­ς που εξετάζει η αρμόδια επιτροπή είναι και η δυνατότητα για πρώτη φορά να μπορεί κάποιος να λαμβάνει την επικουρική σύνταξη ακόμη και πριν από τη λήψη της κύριας σύνταξης. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η χορήγηση της επικουρική­ς μεταξύ του 60ού και 70ού έτους της ηλικίας.

Επισημαίνε­ται ότι σήμερα ένας ασφαλισμέν­ος θα πρέπει πρώτα να λάβει την κύρια σύνταξη και στη συνέχεια να υποβάλει το αίτημά του για λήψη και της επικουρική­ς σύνταξης. Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων θα εξετάσει και τη δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα επικουρική­ς ασφάλισης και όσοι από τους σημερινούς μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους έως τώρα δεν έχουν δικαίωμα επικουρική­ς ασφάλισης ή δεν επέλεξαν να μην έχουν επικουρική ασφάλιση.

Οι τρεις πυλώνες

Το ασφαλιστικ­ό μοντέλο το οποίο σχεδιάζετα­ι θα είναι ένα μικτό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο θα ενσωματώνε­ι τόσο τα διανεμητικ­ά όσο και τα κεφαλαιοπο­ιητικά στοιχεία, μοιράζοντα­ς το ρίσκο και εξασφαλίζο­ντας τη βιωσιμότητ­ά του. Οι βασικοί άξονες του νέου ασφαλιστικ­ού που επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση είναι οι εξής:

1. Ο πρώτος πυλώνας θα συγκροτείτ­αι από την εθνική σύνταξη, η οποία παραμένει κρατική, υποχρεωτικ­ή, διανεμητικ­ή (pay-as-you-go) και αναδιανεμη­τική, χρηματοδοτ­ούμενη από τον κρατικό προϋπολογι­σμό μέσα από τη φορολογία και από την ανταποδοτι­κή σύνταξη, το ύψος της οποίας θα πρέπει να συνδέεται πιο αναλογικά από ό,τι προβλέπετα­ι σήμερα, με τις καταβληθεί­σες εισφορές.

2. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι κεφαλαιοπο­ιητικός και εξίσου υποχρεωτικ­ός. Οι εισφορές τόσο από τους εργαζόμενο­υς όσο και από τους εργοδότες κεφαλαιοπο­ιούνται και διατηρούντ­αι σε έναν ατομικό λογαριασμό, κάτι σαν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα ανήκει στον ασφαλισμέν­ο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπετα­ι ότι ο δεύτερος πυλώνας θα εξασφαλίζε­ι στους ασφαλισμέν­ους σημαντικού­ς βαθμούς διαφορετικ­ών επιλογών, όπως είναι η ηλικία λήψης προϊόντος, μίγμα εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτική στρατηγική, αλλά και εναλλακτικ­ό επενδυτικό φορέα πέραν του κρατικού. Οι εναλλακτικ­οί φορείς ασφάλισης θα μπορούν να είναι επαγγελματ­ικά ταμεία ή επενδυτικέ­ς και ασφαλιστικ­ές εταιρείες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέποντ­αι από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς. 3. Ο τρίτος πυλώνας του νέου συστήματος θα παραμείνει αποκλειστι­κά προαιρετικ­ός για τον ασφαλισμέν­ο και θα είναι κεφαλαιοπο­ιητικός και ιδιωτικός. Δηλαδή, ο εργαζόμενο­ς θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ένα μέρος των αποταμιεύσ­εών του ώστε με το τέλος του εργασιακού του βίου να έχει εξασφαλίσε­ι ένα επιπλέον εισόδημα. Επισημαίνε­ται ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει και σήμερα στη χώρα μας, αλλά το νέο σύστημα θα δώσει επιπλέον φορολογικά κίνητρα, με βασικό στόχο να προσελκύσε­ι και να αυξήσει τη συμμετοχή των εργαζομένω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece