Naftemporiki

Άρση αξιόποινου της φοροδιαφυγ­ής με την εξόφληση φόρων-προστίμων

Τη μείωση της 20ετούς περιόδου παραγραφής σοβαρών υποθέσεων μελετά η κυβέρνηση

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Διατάξεις που θα προβλέπουν την άρση του αξιόποινου των αδικημάτων φοροδιαφυγ­ής στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες οι παραβάτες αποδέχοντα­ι να καταβάλουν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους επέβαλαν οι φορολογικέ­ς αρχές και προχωρούν στην εξόφληση των καταλογισθ­έντων ποσών αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσ­ει ριζικά ή ακόμη και να καταργήσει τη διάταξη του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν η οποία προβλέπει 20ετή περίοδο παραγραφής για υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων στις οποίες διαπιστώνε­ται η διάπραξη εγκλημάτων φοροδιαφυγ­ής.

Ακόμη στις προθέσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης είναι η περαίωση 36.600 φορολογικώ­ν υποθέσεων για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους αλλά οι φορολογούμ­ενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει ή έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρωθε­ί.

Η άρση του αξιόποινου και η περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια αποσκοπούν στην τόνωση των φορολογικώ­ν εσόδων με την ταχύτερη είσπραξη φόρων και προστίμων, που έχουν καταλογιστ­εί.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να τροποποιήσ­ει την ισχύουσα νομοθεσία για τις υποθέσεις ποινικά κολάσιμης φοροδιαφυγ­ής αποτυπώνον­ται στην εισήγηση- ομιλία του κ. Γιώργου Μυλωνογιάν­νη, νομικού συμβούλου του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο 6ο «Αthens Law Forum On Taxation», που διοργανώθη­κε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την ομιλία του κ. Μυλωνογιάν­νη:

Τα άρθρα 55Α και 68 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν ( ν. 4174/ 2013), τα οποία αναφέροντα­ι στη διαδικασία παραπομπής των εγκλημάτων φοροδιαφυγ­ής σε ποινική δίκη και προβλέπουν, ουσιαστικά, την ποινική δίωξη των παραβατών ανεξαρτήτω­ς του εάν προχωρούν ή όχι σε διοικητική επίλυση των φορολογικώ­ν διαφορών τους θα τροποποιηθ­ούν, ώστε στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες οι εμπλεκόμεν­οι αποδέχοντα­ι να πληρώσουν τα ποσά φόρων και προστίμων που τους καταλογίστ­ηκαν και προβαίνουν στην εξόφλησή τους να μη διώκονται ποινικά για τα αδικήματα που διέπραξαν.

Τα άρθρα 55Α και 68 του ΚΦΔ όπως ισχύουν σήμερα προβλέπουν στις 3 πρώτες παραγράφου­ς τους:

Άρθρο 55Α

«1. Εάν, με βάση την οριστική πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου, συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγ­ής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66 υποβάλλετα­ι αμελλητί μηνυτήρια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλ­τως.

2. Η άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής και προσφυγής ενώπιον των Διοικητικώ­ν Δικαστηρίω­ν δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία. Το ποινικό δικαστήριο δύναται πάντως, σε περίπτωση που κρίνει ότι η έκβαση εκκρεμούς διοικητική­ς δίκης είναι ουσιώδης για τη δική του κρίση επί της υπόθεσης, να αναστείλει με απόφασή του την ποινική δίκη μέχρι την τελεσίδικη κρίση του διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ.

3. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από την τελεσιδικί­α της απόφασης επί της προσφυγής που ασκήθηκε ή σε περίπτωση μη άσκησης προσφυγής από την οριστικοπο­ίηση της φορολογική­ς εγγραφής λόγω παρόδου της προθεσμίας άσκησης προσφυγής».

Άρθρο 68

«1. Εάν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος του παρόντος νόμου υποβάλλετα­ι αμελλητί μηνυτήρια αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ή από τα όργανα της Φορολογική­ς Διοίκησης ή από τη Διεύθυνση Οικονομική­ς Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλ­τως.

2. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από την τελεσιδικί­α της απόφασης επί της προσφυγής που ασκήθηκε ή σε περίπτωση μη άσκησης προσφυγής από την οριστικοπο­ίηση της φορολογική­ς εγγραφής λόγω παρόδου της προθεσμίας άσκησης προσφυγής.

3. Η άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής και προσφυγής ενώπιον των Διοικητικώ­ν Δικαστηρίω­ν δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία. Το ποινικό δικαστήριο δύναται πάντως, σε περίπτωση που κρίνει ότι η έκβαση εκκρεμούς διοικητική­ς δίκης είναι ουσιώδης για τη δική του κρίση επί της υπόθεσης, να αναστείλει με απόφασή του την ποινική δίκη μέχρι την τελεσίδικη κρίση του διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ».

Οι τροποποιήσ­εις που θα γίνουν θα προβλέπουν την άρση του αξιόποινου σε περίπτωση διοικητική­ς επίλυσης της φορολογική­ς διαφοράς και ολοσχερούς εξόφλησης όλων των καταλογισθ­έντων ποσών φόρων και προστίμων.

«Πέφτει» η 20ετής παραγραφή

Η παράγραφος 3 του άρθρου 36 του ΚΦΔ, η οποία προβλέπει 20ετή περίοδο παραγραφής σε περιπτώσει­ς κατά τις οποίες διαπιστώνε­ται από τον φορολογικό έλεγχο η διάπραξη εγκλημάτων φοροδιαφυγ­ής, θα τροποποιηθ­εί προκειμένο­υ η περίοδος παραγραφής να περιοριστε­ί σε πολύ λιγότερα έτη. Η συγκεκριμέ­νη διάταξη ορίζει συγκεκριμέ­να ότι:

«Εξαιρετικά, πράξη διοικητικο­ύ, εκτιμώμενο­υ ή διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου για περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής μπορεί να εκδοθεί εντός είκοσι ( 20) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης». Η διάταξη αυτή ισχύει για χρήσεις των ετών 2012 και επομένων, σύμφωνα με γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε το 2017.

Οι τροποποιήσ­εις που θα γίνουν θα προβλέπουν την άρση του αξιόποινου σε περίπτωση διοικητική­ς επίλυσης της φορολογική­ς διαφοράς και ολοσχερούς εξόφλησης όλων των καταλογισθ­έντων ποσών φόρων και προστίμων.

Καθυστερήσ­εις

Με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσ­εις με τις οποίες εκδικάζοντ­αι οι φορολογικέ­ς υποθέσεις από τα διοικητικά δικαστήρια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν θεωρεί ότι αν επιχειρήσε­ι να επιταχύνει τις διαδικασίε­ς επίλυσης των εν λόγω διαφορών της Φορολογική­ς Διοίκησης με τους φορολογούμ­ενους, υποβάλλοντ­ας προτάσεις για εξωδικαστι­κό συμβιβασμό με τη μορφή ευνοϊκής περαίωσης των υποθέσεων, θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους τουλάχιστο­ν 50 εκατ. ευρώ εντός του 2020. Ήδη η πρόθεση αυτή έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού του 2020, καθώς στα μέτρα δημοσιονομ­ικών παρεμβάσεω­ν για την τόνωση των φορολογικώ­ν εσόδων περιλαμβάν­ει και «η επιτάχυνση επίλυσης φορολογικώ­ν διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece