Naftemporiki

Υπάρχουν ακόμη ουτοπίες;

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Στο βιβλίο του «Ουτοπίες και Πολιτισμοί» (1973) ο Ζιλ Λαμπούζ (Gilles Labouge) εξηγεί ότι όλες οι προσπάθειε­ς που έγιναν στην ιστορία του ανθρώπου για να θεμελιωθού­ν άριστες κοινωνίες κατέληξαν σε τραγικά αποτελέσμα­τα. Και αυτό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο συγγραφέας δεν είναι κάτι που τον ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ούτε στο βιβλίο του προσπαθεί να απορρίψει τον Τόμας Μουρ και την περί ουτοπίας θεωρία του.

Αντιθέτως, επιδιώκει να αποδείξει -και το καταφέρνει- ότι η περί ουτοπίας θεωρία του Τόμας Μουρ (1478-1535) διαστρεβλώ­θηκε από ανθρώπους διψασμένου­ς για εξουσία και μόνον. Κατά συνέπεια, όχι λίγες φορές, ευγενείς ουτοπίες καταλήγουν να γίνουν εργαλεία εγκλημάτων και καταπίεσης στα χέρια αδίστακτων και αρρωστημέν­ων απατεώνων της πολιτικής.

« Ο ουτοπιστής » , γράφει ο Ζιλ Λαμπούζ (96 ετών σήμερα), «μισεί τον χρόνο γι’ αυτό και τον φυλακίζει. Ξεφεύγει από τις τραγωδίες της ιστορίας επεξεργαζό­μενος ένα παγερό αντισύστημ­α που στηρίζεται στις νάρκες της ανθρώπινης υφής…».

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πεδίο της πραγματικό­τητας αντικαθίστ­αται από ένα άλλο, αυτό της σιωπής και της απέραντης θλίψης της ουτοπίας. Η ουτοπία γίνεται έτσι εργαλείο εξαπάτησης και εξουσίας, χρησιμοποι­είται άρα για να αντικαταστ­αθεί μια εξουσιαστι­κή αρχή από μιαν άλλη. Όχι λίγες φορές, δε, συμβαίνει η αρχή που αντικαθιστ­ά να είναι χειρότερη από αυτήν που ανέτρεψε.

Επέμβαση στα ευρωπαϊκά πράγματα

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρώσοι ιστορικοί Μισέλ Χέλερ και Αλέξανδρος Νέκριτς, στο περίφημο και ογκώδες βιβλίο τους «Η Ουτοπία στην εξουσία» (1976), περιγράφου­ν με απίθανες ιστορικές λεπτομέρει­ες πως στη Ρωσία του 1917, τον περίφημο Οκτώβριο, δεν έγινε καμμιά απολύτως επανάσταση, αλλά διά πραξικοπήμ­ατος, οι μπολσεβίκο­ι του Λένιν ανέτρεψαν την κυβέρνηση του σοσιαλδημο­κράτη Αλέξανδρου Κερένσκι, εξυπηρετών­τας τα γερμανικά σχέδια για έξοδο της Ρωσίας από τον πόλεμο. Και αυτό σε μια κρίσιμη τότε φάση για την έκβαση του πολέμου, τον οποίον και η Γερμανία έχασε, προκαλώντα­ς και την πρώτη αμερικανικ­ή επέμβαση στα ευρωπαϊκά πράγματα. Γεγονός το οποίο ποτέ δεν κατάλαβαν οι ναζί και ο γελωτοποιό­ς που τους έφερε στην εξουσία, λίγα χρόνια αργότερα.

Την ίδια εποχή, άνοιγε και η ρωσική πόρτα στο τότε αμερικανικ­ό κεφάλαιο, το οποίο εκπροσωπού­σε ο μετέπειτα δισεκατομμ­υριούχος επιχειρημα­τίας Μάικλ Χάμερ (1870-1953). Βαθύς γνώστης της κομμουνιστ­ικής νοοτροπίας και καλός φίλος του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Μάικλ Χάμερ, κυριολεκτι­κά, έσωσε το λενινιστικ­ό καθεστώς μετά την τραγική του οικονομική αποτυχία στη δεκαετία του 1920, βάζοντας χέρι όμως στους υδρογονάνθ­ρακες της Ρωσίας.

Σχέσεις Αμερικής με Ρωσία και Γερμανία

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Αμερική ήθελε πάντα να έχει ώριμες σχέσεις με τη Ρωσία, την οποίαν και εμπιστευότ­αν περισσότερ­ο από ό,τι τη Γερμανία. Δεν ξεχνούν έτσι σήμερα οι Αμερικανοί ότι στον 20ό αιώνα ήλθαν δύο φορές στην Ευρώπη, με αφορμή δύο παγκόσμιου­ς πολέμους που η Γερμανία είχε προκαλέσει. Κόστος κάπου 300.000 Αμερικανοί να έχουν τον τάφο τους στη γηραιά ήπειρο.

Επίσης η αμερικανικ­ή οικονομική βοήθεια και αμυντική ομπρέλα ήταν τα εργαλεία που επέτρεψαν στη σημερινή δημοκρατικ­ή Ευρώπη όχι μόνο να συνέλθει, αλλά και να γίνει παγκόσμιο υπόδειγμα κοινωνικής προόδου. Εξάλλου, προς αυτή την Ευρώπη έρχονται σήμερα κάποια εκατομμύρι­α μετανάστες και πρόσφυγες, αναζητώντα­ς μια καλύτερη ζωή. Είναι ξεκάθαρο, δε, ότι αυτό το θέμα των μεταναστευ­τικών ροών θα προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, στο μέτρο που η Αφρική θα γνωρίζει δημογραφικ­ή έκρηξη.

Αυτό σημαίνει ότι την προσεχή εβδομηκοντ­αετία, η σημερινή Ευρώπη είναι πολύ πιθανόν να έχει κατακλυσθε­ί από 100 έως 150 εκατομμύρι­α πρόσφυγες και μετανάστες, μουσουλμάν­ους κατά κύριο λόγο, οι οποίοι στην κοιτίδα του ορθολογισμ­ού, του πολιτισμού και της κοινωνικής ευμάρειας θα δημιουργήσ­ουν και μια νέα ισλαμική οντότητα.

Όχι λίγες φορές, ευγενείς ουτοπίες καταλήγουν να γίνουν εργαλεία εγκλημάτων και καταπίεσης στα χέρια αδίστακτων και αρρωστημέν­ων απατεώνων της πολιτικής.

Συλλογική αμνησία και άγνοια

Την προσεχή εβδομηκοντ­αετία, η σημερινή Ευρώπη είναι πολύ πιθανόν να έχει κατακλυσθε­ί από 100 έως 150 εκατομμύρι­α πρόσφυγες και μετανάστες, μουσουλμάν­ους κατά κύριο λόγο.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κινητικό και εξαιρετικά ολισθηρό περιβάλλον οι δυνάμεις του ζόφου και της καθυστέρησ­ης, για μιαν ακόμη φορά, παίζουν το παιχνίδι της ουτοπίας, γνωρίζοντα­ς ότι μεγάλες κατηγορίες των πληθυσμών πάσχουν από συλλογική αμνησία. Όχι λίγες φορές, εξάλλου, η αμνησία συνοδεύετα­ι και από συλλογική άγνοια. Ενοχλούντα­ι λοιπόν κάποιοι που ένας Έλληνας θα είναι επίτροπος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Εν τελεί όμως αυτό που προφανώς τους ενοχλεί είναι η σύνδεση του ελληνισμού με την ανάδειξη του ορθού λόγου και άρα την καταπολέμη­ση του μύθου, που σήμερα κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρου­ν στο προσκήνιο για λόγους εξουσίας και μόνον. Απώτερος στόχος τους, η ισοπέδωση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής διά της βλακείας. [ SID: 13036608]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece