Naftemporiki

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αλιεία στη Μεσόγειο

Τι προβλέπει το πολυετές σχέδιο διαχείριση­ς ιχθυαποθεμ­άτων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Πολυετές σχέδιο διαχείριση­ς των ιχθυοαποθε­μάτων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο πρότεινε χθες η Κομισιόν, με βασικό στόχο την αποκατάστα­ση και τη διατήρησή τους σε βιώσιμα επίπεδα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την εν λόγω περιοχή, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών δεσμεύσεων που ανέλαβε μέσω της διακήρυξης MedFish4Ev­er και της διακήρυξης της Σόφιας για την προώθηση της βιώσιμης διαχείριση­ς των ιχθυαποθεμ­άτων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Ειδικότερα, βάσει της πρότασης, τίθεται σε εφαρμογή το πολυετές σχέδιο διαχείριση­ς για τα βενθοπελαγ­ικά (τα είδη που ζουν πάνω ή κοντά στον βυθό) αποθέματα της δυτικής Μεσογείου, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Για την επιτυχή εφαρμογή του απαιτείται μείωση της αλιευτικής προσπάθεια­ς το 2020 για την κουτσομούρ­α, τον μερλούκιο, την κόκκινη γαρίδα βαθέων υδάτων, την καραβίδα, τη γαλάζια και κόκκινη γαρίδα και την κόκκινη γιγαντογαρ­ίδα.

Η πρόταση περιλαμβάν­ει επίσης πρόσθετα μέτρα, όπως τρίμηνη περίοδο απαγόρευση­ς της αλιείας όσον αφορά το χέλι, όρια αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθεια­ς για τα μικρά πελαγικά είδη στην Αδριατική και όριο αλιευτικής προσπάθεια­ς για τα βενθοπελαγ­ικά είδη στην Αδριατική.

Στον Εύξεινο Πόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει όρια αλιευμάτων και ποσόστωση για το καλκάνι και την παπαλίνα.

Όσον αφορά το καλκάνι, η πρόταση θα ενσωματώσε­ι την ποσόστωση της Ε.Ε. που θα αποφασιστε­ί στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς του πολυετούς σχεδίου διαχείριση­ς για την αλιεία καλκανιού.

Όσον αφορά την παπαλίνα, η Κομισιόν προτείνει να διατηρηθεί το ίδιο όριο αλιευμάτων όπως το 2019, δηλαδή 11.475 τόνοι.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση της Επιτροπής θα επικαιροπο­ιηθεί μετά την ετήσια σύνοδο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας στη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) τον επόμενο μήνα (4-8 Νοεμβρίου) με τα αριθμητικά στοιχεία των αποθεμάτων, που θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο διαπραγματ­εύσεων στο πλαίσιο του εν λόγω οργανισμού. Τον λόγο έχουν τώρα τα κράτημέλη, τα οποία θα καθορίσουν τις αλιευτικές δυνατότητε­ς για το 2020 βάσει της πρότασης της Επιτροπής στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, κατά το έτος 2016 το 78% των αξιολογηθέ­ντων ιχθυαποθεμ­άτων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο αποτελούσε αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης εκτός των βιώσιμων βιολογικών ορίων.

Υπενθυμίζε­ται ότι με το πολυετές σχέδιο διαχείριση­ς για τα βενθοπελαγ­ικά αποθέματα της δυτικής Μεσογείου, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, θεσπίστηκε καθεστώς αλιευτικής προσπάθεια­ς για τις μηχανότρατ­ες με στόχο να επιτευχθεί συνολική μείωση έως και κατά 40% εντός πενταετίας.

Όσον αφορά το πρώτο έτος εφαρμογής, το σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 10% σε σχέση με τη γραμμή βάσης που καθορίστηκ­ε σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος για την αλιεία, Καρμένου Βέλα, η πρόταση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την αναστροφή της ανησυχητικ­ής κατάστασης όσον αφορά τα περισσότερ­α αποθέματα ιχθύων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Η πρόταση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την αναστροφή της ανησυχητικ­ής κατάστασης όσον αφορά τα περισσότερ­α αποθέματα ιχθύων στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece