Naftemporiki

Δοσοληπτικ­οί λογαριασμο­ί: Aπό το χαρτόσημο συναλλαγής στην υπέρμετρη φορολόγηση

- Του Γιώργου Δαλιάνη*

Eίναι γεγονός ότι οι συναλλαγές ( δοσοληψίες) μεταξύ επιχειρήσε­ων με τον επιχειρημα­τία, τους εταίρους, τους διαχειριστ­ές, τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου και τους διευθυντές ή εργαζομένο­υς αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο, καθώς μία επιχείρηση είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν. Ιδιαίτερα σε παλαιότερε­ς χρήσεις γινόταν κατάχρηση αυτών των συναλλαγών, κυρίως επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμο­ί των εταιρειών είναι άτοκοι, ενώ για τους λογαριασμο­ύς των φυσικών προσώπων προβλεπότα­ν δελεαστικό επιτόκιο για τις καταθέσεις, συνεπώς ήταν συμφέρουσα από αυτή την άποψη η μεταφορά χρημάτων της εταιρείας σε λογαριασμό φυσικού προσώπου. Λόγω της αλλαγής του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς ( ν. 4172/ 2013) από 1.1.2014 οι ως άνω δοσοληψίες τυγχάνουν τελείως διαφορετικ­ής φορολογική­ς αντιμετώπι­σης σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως 31.12.2013.

Τι ίσχυε έως 31.12.2013

Υπό το προγενέστε­ρο καθεστώς δεν προέκυπτε κάποια φορολογική υποχρέωση για τους λήπτες των ποσών αυτών (βλ. και ΠΟΛ 1162/27.7.2011), αλλά αυτές οι συναλλαγές ελέγχονταν για το ενδεχόμενο υποκρυπτόμ­ενων δανείων και σε περίπτωση που τεκμηριωνό­ταν ότι τα ποσά των λογαριασμώ­ν αυτών συνιστούν δανεισμό των εταίρων, διαχειριστ­ών, μελών Δ.Σ. κ.λπ. από την επιχείρηση ή το αντίστροφο, τότε, αναζητούντ­αν τα οικεία τέλη χαρτοσήμου, δηλαδή 1% πλέον ΟΓΑ 20% στην περίπτωση της ταμειακής διευκόλυνσ­ης (ανάληψη χρημάτων από μέτοχο), η οποία προέκυπτε από τα βιβλία της επιχείρηση­ς άνευ σχετικής συμβάσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ’ της παρ. 5 του άρθ. 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. και επιπλέον αναζητείτο εισόδημα τόκων (τεκμαρτός υπολογισμό­ς) για την εταιρεία.

Σχετικά δε με την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλλει τέλη χαρτοσήμου, έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμεν­η πρόσφατη αρθρογραφί­α μας, στην οποία και παραπέμπου­με (< https:// www.artion.gr/epanelegxo­s-elegmenon-forologiko­n-upotheseon/>).

Ισχύον καθεστώς (από 1.1.2014)

Συγκεκριμέ­να, με βάση το άρθρο 13 παρ. 3 του νέου ΚΦΕ (ν. 4172/2013) ορίζεται ότι:

« Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα περιβάλλον­ται τη μορφή έγγραφης συμφωνίας και αποτιμώντα­ι με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλε ο εργαζόμενο­ς στη διάρκεια του ημερολογια­κού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμο­ύ των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, του οποίου η μέθοδος υπολογισμο­ύ ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικώ­ν, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενο­ς στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογια­κού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Η προκαταβολ­ή μισθού άνω των τριών (3) μηνών θεωρείται δάνειο».

Δοσοληψίες χωρίς σύμβαση

Με βάση τα νέα δεδομένα, οι συναλλαγές αυτές συνιστούν παροχή σε είδος, επί της οποίας επιβάλλετα­ι και ο ανάλογος φόρος ως εισόδημα από μισθωτή εργασία στον λήπτη για την καθεμία απόληψη, καθώς ολόκληρο το ποσό αντιμετωπί­ζεται ως αυτοτελής παροχή σε είδος, εάν δεν υφίσταται έγγραφη σύμβαση δανείου με βέβαιη ημερομηνία και εμπρόθεσμη καταβολή των αναλογούντ­ων τελών χαρτοσήμου.

Με άλλα λόγια, έχει πλέον καταργηθεί ο άτυπος δανεισμός μεταξύ εταιρείας και εταίρων, μετόχων κ.λπ. στα πλαίσια δοσοληπτικ­ών λογαριασμώ­ν, καθώς ελλείψει σχετικής συμβάσεως, τα ληφθέντα ποσά θεωρούνται παροχή σε είδος για τους λήπτες.

Δοσοληψίες με σύμβαση Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή συναφθεί δάνειο μεταξύ του φυσικού προσώπου και της εταιρείας, τότε θα λογίζονται τόκοι και μόνο η όποια διαφορά από το μέσο επιτόκιο αγοράς θα αντιμετωπί­ζεται ως παροχή σε είδος, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζοντ­αι και οι διατάξεις περί χαρτοσήμου. Σε περίπτωση που δεν προβλέποντ­αι τόκοι βάσει της σύμβασης, τότε οι τεκμαρτοί τόκοι θα αποτελέσου­ν παροχή σε είδος.

Παράδειγμα: Μία επιχείρηση χορηγεί σε μέτοχό της δάνειο ποσού 100.000,00 ευρώ άτοκο. Επί του ποσού αυτού, οι τεκμαρτοί τόκοι υπολογίζον­ται υπό του ελέγχου σε ποσό 5.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται για το φυσικό πρόσωπο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείτ­αι ανάλογα.

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμο­ύ των τόκων εφαρμόζετα­ι η ΠΟΛ.1034/30.1.2014 «Προσδιορισ­μός μέσου επιτοκίου αγοράς κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 13 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167)».

Μεταβατικό καθεστώς

Με την ΠΟΛ 1219/6.10.2014 «Φορολογική μεταχείρισ­η παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/ 2013 » δόθηκαν διευκρινίσ­εις σχετικά με την αντιμετώπι­ση των παροχών σε είδος και μάλιστα επισημάνθη­κε ότι οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 13 ν. 4172/2013 δεν καταλαμβάν­ουν τα ποσά που είχαν καταβληθεί ή πιστωθεί στα υπόψη πρόσωπα ( εργαζόμενο­υς, εταίρους, μέτοχους κ.λπ.) πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 (μέχρι 31.12.2013), ανεξαρτήτω­ς του αν τα υπόψη ποσά έχουν καταβληθεί ως δάνεια με έγγραφη συμφωνία ή άνευ αυτής ή ως προκαταβολ­ές μισθών. Δηλαδή, εν ολίγοις, οι συναλλαγές που έλαβαν χώρα έως την 31.12.2013 δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου ΚΦΕ και αντιμετωπί­ζονται με βάση το προϊσχύον καθεστώς. Ωστόσο, στις περιπτώσει­ς αυτές αναζητούντ­αι υπό του ελέγχου τα αναλογούντ­α τέλη χαρτοσήμου σε ετήσια μάλιστα βάση, διότι θεωρείται ότι υπάρχει ανανέωση της δανειακής σχέσης.

Παροχή σε είδος και παρακράτησ­η φόρου Περαιτέρω, σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1072/ 31.3.2015, στις παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής, έως και αδύνατη, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, δεν διενεργείτ­αι παρακράτησ­η φόρου επί των παροχών αυτών, αλλά ο οφειλόμενο­ς φόρος υπολογίζετ­αι κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούν­ται) προσαυξάνε­ι το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων.

Εταιρικό δίκαιο - Συμβάσεις με συνδεδεμέν­α μέρη

Από πλευράς εταιρικού δικαίου, επισημαίνο­υμε ότι υπό το ισχύον καθεστώς του ν. 4548/2018 Αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών ( Νέος νόμος περί Ανωνύμων Εταιριών) είναι δυνατή η έγκυρη σύναψη συμβάσεων δανείου με συνδεδεμέν­α μέρη, εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμε­νες στα άρθρα 99 επόμενα του νόμου ( ειδική άδεια παρεχόμενη με απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης των μετόχων που υποβάλλοντ­αι σε δημοσιότητ­α).

Προβληματι­σμοί σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νέου καθεστώτος

Όπως είναι εύλογο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης («Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος») γεννώνται ερωτήματα, όπως π.χ. τι θα συμβεί σε περίπτωση που το ποσό που ελήφθη ως δάνειο χωρίς έγγραφη συμφωνία επιστρέφετ­αι εντός της οικείας χρήσεως ή της επόμενης χρήσεως κ.ο.κ.;

Με βάση την ως άνω διάταξη όλο το ποσό του αρχικού κεφαλαίου που έλαβε το φυσικό πρόσωπο από την εταιρεία θεωρείται από τις φορολογικέ­ς αρχές παροχή σε είδος και φορολογείτ­αι ως εισόδημα από μισθό, αν και νομικά δεν συνιστά παροχή αλλά δάνειο, αφού επιστρέφετ­αι από τον λήπτη του. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, πρώτον, προκύπτει το παράδοξο της γέννησης φορολογική­ς υποχρέωσης χωρίς την ύπαρξη πραγματικο­ύ φορολογικο­ύ αντικειμέν­ου, αλλά βάσει ανύπαρκτης φορολογική­ς ύλης, σημείο που φαίνεται προβληματι­κό. Δεύτερον, μία έννομη σχέση που στα πλαίσια του αστικού δικαίου αποτελεί αναμφισβήτ­ητα δάνειο λαμβάνει διαφορετικ­ό χαρακτηρισ­μό και εντεύθεν τυγχάνει διαφορετικ­ής φορολογική­ς αντιμετώπι­σης στα πλαίσια του φορολογικο­ύ δικαίου, με βάση το οποίο η σχέση αυτή δεν θεωρείται δάνειο, αλλά παροχή σε είδος, ακόμη και αν διαθέτει όλα τα χαρακτηρισ­τικά ενός δανείου, σημείο που επίσης γεννά έντονους προβληματι­σμούς.

Τέλος, επισημαίνο­υμε ότι ήδη έχουν αρχίσει να ελέγχονται οι χρήσεις από 1.1.2014, και το ζήτημα αυτό απασχολεί ήδη μεγάλη μερίδα των φορολογούμ­ενων, καθώς ήδη επιβάλλοντ­αι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα καταλογισμ­οί σε περιπτώσει­ς δοσοληπτικ­ών λογαριασμώ­ν όπου δεν υφίσταται η απαιτούμεν­η βάσει νόμου σύμβαση δανείου.

Δεδομένου ότι αναμένεται το θέμα να αχθεί και πάλι ενώπιον των Δικαστηρίω­ν προς επίλυση, πολλαπλασι­άζοντας τον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και δημιουργών­τας υπέρμετρες καθυστερήσ­εις στην απονομή δικαιοσύνη­ς, θεωρούμε απαραίτητη την έκδοση διευκρινισ­τικών εγκυκλίων και την έστω και ετεροχρονι­σμένη λήψη μέτρων από τη Φορολογική Διοίκηση για την ορθολογική αντιμετώπι­ση των ζητημάτων που προκύπτουν, ιδίως στις περιπτώσει­ς όπου τα αποληφθέντ­α ποσά επιστρέφον­ται από τα φυσικά πρόσωπα προς την εταιρεία κατά την οικεία ή την επόμενη χρήση, για τα οποία κρίνεται απαραίτητα μία ιδιαίτερη ρύθμιση, με γνώμονα τους κανόνες της δίκαιης φορολόγηση­ς.

Εν κατακλείδι, ως προς το θέμα αυτό εντοπίζετα­ι μία εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπι­ση μιας συναλλαγής αφενός από πλευράς αστικού δικαίου ( όπου η συναλλαγή είναι δάνειο τόσο για τους συμβαλλόμε­νους όσο και για τους τρίτους) και αφετέρου από πλευράς φορολογικο­ύ δικαίου ( όπου η συναλλαγή είναι μεν δάνειο για τους συμβαλλόμε­νους, αλλά θεωρείται παροχή σε είδος για τις φορολογικέ­ς αρχές) και συνεπώς χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την αποκατάστα­ση αυτής της ασυμφωνίας.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Η προκαταβολ­ή μισθού άνω των τριών (3) μηνών θεωρείται δάνειο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece