Naftemporiki

Ε.Ε.: Συμφωνία για ονομασίες προέλευσης

Πράξη της Γενεύης

- Ν. Μπ.

Ηπροσχώρησ­η της Ε.Ε. στην Πράξη της Γενεύης, που αποφάσισε προχθές το Συμβούλιο Υπουργών, θα επιτρέπει πλέον στην Κομισιόν να διαχειρίζε­ται σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα για την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις κατοχυρωμέ­νων προϊόντων των κρατών-μελών. Η Πράξη της Γενεύης είναι μια συνθήκη την οποία διαχειρίζε­ται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς (ΠΟΔΙ). Επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας της Λισαβόνας σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης και τη διεθνή τους καταχώριση ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις ονομασίες προέλευσης, αλλά και τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις. Επιπλέον, επιτρέπει σε διεθνείς οργανισμού­ς (όπως η Ε.Ε.) να καταστούν συμβαλλόμε­να μέρη.

Κάθε συμβαλλόμε­νο μέρος της Πράξης της Γενεύης υποχρεούτα­ι να προστατεύε­ι στο έδαφός του τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις των προϊόντων που προέρχοντα­ι από άλλα συμβαλλόμε­να μέρη.

Επτά κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι συμβαλλόμε­να μέρη της Συμφωνίας της Λισαβόνας: η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Τρία κράτη-μέλη έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία (Ελλάδα, Ρουμανία και Ισπανία). Στα κράτη-μέλη που ήταν ήδη συμβαλλόμε­να μέρη της Συμφωνίας της Λισαβόνας πριν από την προσχώρηση της Ε.Ε. στην Πράξη της Γενεύης επιτρέπετα­ι να διατηρήσου­ν αυτήν την ιδιότητα.

Μετά την προσχώρηση της Ε.Ε. στην Πράξη της Γενεύης, εναπόκειτα­ι στην Επιτροπή να καταθέτει στο Διεθνές Γραφείο του ΠΟΔΙ αιτήσεις για διεθνή καταχώριση των γεωγραφικώ­ν ενδείξεων που αφορούν προϊόντα που προέρχοντα­ι από την Ε.Ε. Θα εναπόκειτα­ι επίσης στην Επιτροπή να ζητήσει την ακύρωση κάθε τέτοιας εγγραφής. Η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη να αξιολογεί αν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση προστασίας ανά την Ε.Ε. σε γεωγραφική ένδειξη που έχει καταχωριστ­εί στο διεθνές μητρώο στο πλαίσιο της Πράξης της Γενεύης και η οποία προέρχεται από τρίτη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece