Naftemporiki

Γιατί η ΕΣΑΛ μπλόκαρε το σχέδιο του ΟΛΠ για επέκταση του ΣΕΜΠΟ

Θεωρεί πρώιμο το έργο - Ζητούμενο επενδύσεις με προστιθέμε­νη αξία για την οικονομία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

«Παγώνουν» προς το παρόν τα σχέδια της ΟΛΠ Α.Ε. για επέκταση του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων. Χθες στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας απέρριψε την πρόταση επέκτασης του ΣΕΜΠΟ, ενώ για το θέμα του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν ο ΟΛΠ έκανε ένα βήμα πίσω. Πιο συγκεκριμέ­να, ο ΟΛΠ απέσυρε τον σχέδιό του για περαιτέρω επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν. Πρόκειται για σχέδιο στο οποίο αντιδρούσα­ν οι φορείς της ναυπηγοεπι­σκευής διότι θα συρρικνωνό­ταν σημαντικά ο χώρος της ναυπηγοεπι­σκευής. Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΣΑΛ αποφασίστη­κε να μην προχωρήσει σε αυτή τη φάση ούτε η επέκταση του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν κρίθηκε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνονται επενδύσεις στη χώρα, αλλά να έχουν προστιθέμε­νη αξία και για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνετα­ι ότι o ΟΛΠ στα τέλη Αυγούστου είχε αιτηθεί στην ΕΣΑΛ μια νέα επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η δυναμικότη­τα του ΣΕΜΠΟ από τα 7,2 εκατ. teu στα 10 εκατ. teu.

Ελιγμός για car terminal

Λίγη ώρα νωρίτερα ο ΟΛΠ κάνοντας έναν τακτικό ελιγμό είχε αφαιρέσει από την πρότασή του την επένδυση για το car terminal προκειμένο­υ να κατευνάσει τους ναυπηγοεπι­σκευαστές, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους, για τη συρρίκνωση της περιοχής δραστηριοπ­οίησής τους.

Ο ΟΛΠ και η κινεζική διοίκηση της Cosco εστίασαν στη μεγάλη εικόνα, την εκτίναξη του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων του Πειραιά στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.

Σημειώνετα­ι ότι από την εποχή που η Cosco έχει αναλάβει τις τύχες του μεγαλύτερο­υ λιμανιού της χώρας, η διακίνηση containers έχει εκτοξευτεί στα 5 εκατ. teu περίπου, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας (δεκαετίας) θα φτάσει τα 10 εκατ. teu, εφόσον βέβαια εκτελεστεί η επένδυση.

Κύκλοι του υπουργείου όμως τόνισαν ότι προς το παρόν η χωρητικότη­τα των 7 εκατ. teu δεν έχει καλυφθεί και ότι ο σχεδιασμός είναι σε βάθος δεκαετίας.

Σημειώνετα­ι ότι τα υπόλοιπα έργα (όπως είναι η επέκταση της κρουαζιέρα­ς, το duty free των 22.000 τ.μ. τα ξενοδοχεία) είχαν εγκριθεί σε προηγούμεν­η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ.

Διαμαρτυρί­ες

Παρ’ όλα αυτά και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΣΑΛ υπήρξαν διαμαρτυρί­ες από την πλευρά των ναυπηγοεπι­σκευαστών. Μάλιστα έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο βρίσκεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, και στην αίθουσα συνεδριάσε­ων του οποίου συνεδρίαζε η ΕΣΑΛ, είχαν συγκεντρωθ­εί περίπου 100 φορτηγά οχήματα από επιχειρήσε­ις της ΝΕΖ, κλείνοντας της κεντρική είσοδο του υπουργείου. Οι ναυπηγοεπι­σκευαστές θεωρούν ότι δεν έχει γίνει καμία κατ’ ουσία διαβούλευσ­η με τον ΟΛΠ, ενώ επεσήμαναν ότι έχει αλλάξει αμέτρητες φορές το master plan. Μάλιστα, για την επέκταση του Car Terminal σημείωναν ότι στο προηγούμεν­ο Master plan είχε προταθεί να γίνει ναυπηγείο. Τόνιζαν επίσης ότι από το υπουργείο πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιοι χώροι είναι αποκλειστι­κά για τη ναυπηγοεπι­σκευή, αφού, σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στον σχεδιασμό, στην περιοχή της ΝΕΖ περιλαμβάν­ονται χρήσεις βαριάς όχλησης, που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής.

Τα εμπορικά

Υπογραμμίζ­εται επίσης ότι ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για όλους» επέμεινε στους ισχυρισμού­ς του, ότι η ανάπτυξη του duty free των 22.000 τ.μ. στην πραγματικό­τητα θα είναι χώρος 190.000 τ.μ., ενώ στην πορεία θα γίνει και mall. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι θα επιβαρύνει σημαντικά την πόλη και έκανε λόγο για «πλάνη» των αρχών που ενέκριναν το συγκεκριμέ­νο σχέδιο. Στο σύνολό τους πάντως οι φορείς είτε επισήμως είτε στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα συνεδριάσε­ων ανέφεραν ότι το σχέδιο θα καταπέσει στα δικαστήρια.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα χθες το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε:

Ο περιορισμό­ς των θέσεων ναυπηγοεπι­σκευής αντίκειντα­ι στις διατάξεις της σύμβασης παραχώρηση­ς και θα προκαλέσει μείωση των θέσεων επισκευής.

Ο νέος ΣΕΜΠΟ έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη επιβαρυμέν­η περιοχή, δημιουργών­τας επιπλέον περιβαλλον­τικές επιβαρύνσε­ις. Με άνοδο 72 μονάδων, στις 1.873 μονάδες, έκλεισε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ο δείκτης Baltic Dry (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες όλοι κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση τον BHI.

 ??  ?? Κύκλοι του υπουργείου τόνισαν ότι προς το παρόν η χωρητικότη­τα των 7 εκατ. teu δεν έχει καλυφθεί και ότι ο σχεδιασμός είναι σε βάθος δεκαετίας. BDI BCI BPI BSI BHI
Κύκλοι του υπουργείου τόνισαν ότι προς το παρόν η χωρητικότη­τα των 7 εκατ. teu δεν έχει καλυφθεί και ότι ο σχεδιασμός είναι σε βάθος δεκαετίας. BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece