Naftemporiki

Με νέα ρότα η κρουαζιέρα σε Αιγαίο και Ιόνιο

Συνάντηση του ΥΕΝ Γιάννη Πλακιωτάκη με τους εκπροσώπου­ς της CLIA

- Υπουργός Ναυτιλίας.

Οι δυνατότητε­ς της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ της στον τομέα της κρουαζιέρα­ς, καθώς και τα είδη της κρουαζιέρα­ς που ιδανικά θα μπορούσαν να αναπτυχθού­ν δυναμικά στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος υπό τις παρούσες συνθήκες, συζητήθηκα­ν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς με τους εκπροσώπου­ς της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρα­ς (CLIA). Οι εκπρόσωποι της CLIA, Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος Κυβερνητικ­ών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου, και Νίκος Μερτζανίδη­ς, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρουσίασα­ν στον κ. Πλακιωτάκη σειρά στοιχείων της CLIA, σύμφωνα με τα οποία, αν και η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς, ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της κρουαζιέρα­ς, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν ανταποκρίν­εται στις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς.

Η Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη χώρα προορισμού κρουαζιέρα­ς στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς 4,09 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2017. Ο Πειραιάς, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο είναι οι δημοφιλέστ­εροι προορισμοί της χώρας. Όλο και περισσότερ­ες εταιρείες αναμένεται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμά τους τα επόμενα χρόνια, καθώς ήδη από το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρα­ς που ταξίδεψαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5% με 746.000 επιβάτες, σηματοδοτώ­ντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύν­ης στην περιοχή.

Συζήτηση εξάλλου πραγματοπο­ιήθηκε και για την ιδιωτικοπο­ίηση των 10 λιμένων που εντάσσοντα­ι στο αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Πλακιωτάκη­ς επεσήμανε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρα­ς και η περαιτέρω ανάπτυξή της επί ελληνικού εδάφους βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, Επίσης εστίασε το ενδιαφέρον του στα κρουαζιερό­πλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους διατυπώνον­τας την εκτίμηση ότι πρόκειται για δύο τύπους πλοίων τα οποία μπορούν να ανταποκριθ­ούν καλύτερα σε έναν χώρο με τα γεωγραφικά στοιχεία του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους που χαρακτηρίζ­ονται από πολυνησία, με μικρά νησιά.

 ??  ?? Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,
Γιάννης Πλακιωτάκη­ς,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece