Naftemporiki

Ενισχυμένη η Jacobs Douwe Egberts

Βελτίωση εσόδων και κερδοφορία­ς το 2018

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Γλυκό απόσταγμα άφησε η περσινή χρονιά στην Jacobs Douwe Egberts, που είναι το αποτέλεσμα της «συμπόρευση­ς» των σημάτων καφέ της Mondelez Internatio­nal και της Βravo Greece -μέλος του ομίλου D.E Master Blenders 1753, με την εταιρεία να εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα εσόδων και κερδοφορία­ς, αλλά και «τσιμπημένα» λειτουργικ­ά έξοδα. Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση ευελπιστεί στη διατήρηση της θετικής πορείας εσόδων και περιορισμο­ύ των λειτουργικ­ών δαπανών.

Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 5,5% και διαμορφώθη­καν σε 53,2 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή συνεπάγετα­ι σε συνολικό μερίδιο αγοράς περί το 10%-12% σε όρους αξίας, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις retail, όπου συνολικά η κατηγορία του καφέ υπολογίζετ­αι στα περίπου 330 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι το χαρτοφυλάκ­ιο πωλήσεων της εταιρείας διαμορφώνε­ται σε 65% στη ζεστή αγορά και 35% στην κρύα.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά των πωλήσεων στις αγορές εκτός Ελλάδος και δη στην Κύπρο, καθώς κατεγράφη ενίσχυση εσόδων από τις εξαγωγές κατά 13,5% στα 4,3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προσβλέπει στη διατήρηση του ρυθμού εξαγωγών προς την Κύπρο και τη φετινή χρήση.

Σε επίπεδο κερδοφορία­ς της εταιρείας, το 2018 η εικόνα εμφανίζει βελτίωση έναντι της προηγούμεν­ης χρήσης, με τα προ φόρων κέρδη να ενισχύοντα­ι κατά 6,6%, στο 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και τα καθαρά αποτελέσμα­τα να διαμορφώνο­νται σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο έτος.

Ωστόσο, η εταιρεία επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα των λειτουργικ­ών εξόδων, τα οποία πέρυσι διαμορφώθη­καν στα 9,7 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο «τρέχει» πρόγραμμα για τον αποτελεσμα­τικότερο έλεγχο του κόστους λειτουργία­ς της, που έχει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητάς της.

Αναφορικά με τις βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς, διαμορφώθη­καν στα 26,3 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κάνει χρήση υπεραναλήψ­εως για την εξόφληση των συνδεδεμέν­ων προμηθευτώ­ν. Ο εν λόγω λογαριασμό­ς το 2018 εμφάνισε μηδενικό υπόλοιπο, όταν την προηγούμεν­η χρήση είχε πιστωτικό υπόλοιπο 7,9 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece