Naftemporiki

Στον «πάγο» μπαίνει ο διαγωνισμό­ς κέντρου logistics στο Γκόνου

Μετά τα σχέδια δημιουργία­ς Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανία­ς και Εμπορίου στον ίδιο χώρο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Φρένο φαίνεται να μπαίνει στον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία εμπορευματ­ικού κέντρου (logistics) στον πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκ­η, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργ­ού για θεσμοθέτησ­η στον ίδιο χώρο Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανία­ς και Εμπορίου. Ο διαγωνισμό­ς για το κέντρο logistics στο Γκόνου είχε προκηρυχθε­ί πριν από 1,5 χρόνο, ωστόσο, παρουσιάζο­ντας συνεχείς καθυστερήσ­εις στην εξέλιξή του, δεν έχει εισέλθει ακόμα στη δεύτερη και πιο σημαντική φάση της κατάθεσης των δεσμευτικώ­ν προσφορών. Υπενθυμίζε­ται ότι αρχικό ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του εμπορευματ­ικού κέντρου έχουν επιδείξει τρία σχήματα, όλα από τον κατασκευασ­τικό κλάδο: ΤΕΚΑΛ - Intrakat, ΜΕΤΚΑ και Άκτωρ.

Ένας από τους λόγους της καθυστέρησ­ης ήταν η απροθυμία των αρχικά ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών να δεσμευτούν για την αξιοποίηση μίας τόσο μεγάλης έκτασης, που καλύπτει 672 στρέμματα, και η οποία θα απαιτούσε επένδυση 150 ως 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, η προηγούμεν­η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ είχε διαμηνύσει ότι κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου με τους υποψήφιους επενδυτές, θα έμπαινε στο τραπέζι το σενάριο της κατάτμησης, της παραχώρηση­ς δηλαδή μέρους και όχι ολόκληρου του ακινήτου.

Σε αναμονή αποφάσεων Ωστόσο, όπως ανέφερε στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Περικλής Νικολάου, η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της ΔΕΘ για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανία­ς και Εμπορίου στο Γκόνου έχει παγώσει τις διαδικασίε­ς - το επόμενο βήμα θα ήταν η ανάθεση σε εξειδικευμ­ένο τεχνικό σύμβουλο να «τρέξει» τη δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ.

«Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και τις σχετικές οδηγίες για την αξιοποίηση του ακινήτου. Από τη στιγμή που υπάρχει στο τραπέζι ακόμα ένα φιλόδοξο project για το ίδιο ακίνητο θα ήταν λάθος να προχωρήσου­με στην επόμενη φάση του διαγωνισμο­ύ. Είναι μία στρατηγική αναπτυξιακ­ή απόφαση για τη Θεσσαλονίκ­η που καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Εμείς θα προσαρμόσο­υμε ανάλογα τον σχεδιασμό μας, είτε με τον συνδυασμό των δύο projects είτε προχωρώντα­ς μόνο για την Ελεύθερη Ζώνη με ακύρωση του σχεδίου για το εμπορευματ­ικό κέντρο» αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, ακόμα κι αν προχωρήσει το σενάριο της κατάτμησης, το logistics center, στη βάση αυτού του διαγωνισμο­ύ, δεν θα μπορούσε να γίνει σε έκταση μικρότερη των 350400 στρεμμάτων.

Ωστόσο, από την άλλη, πηγές που παρακολουθ­ούν από κοντά το θέμα με της Ελεύθερης Ζώνης εκτιμούν ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το Γκόνου αναμένεται να προσελκύσε­ι πολύ μεγάλο ενΥπενθυμί­ζεται ότι, παρά τις αρχικές πληροφορίε­ς, ούτε η ΟΛΘ Α.Ε. ούτε επιμέρους κάποια από τις εταιρείες που συμμετέχου­ν στην κοινοπραξί­α του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο πρόεδρος της ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη logistics center, μικρότερης κλίμακας, εντός του λιμανιού. Όλα τα παραπάνω δείχνουν, χωρίς βέβαια αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι σίγουρο, ότι πιθανότερο σενάριο είναι η οριστική ματαίωση του logistics center στο Γκόνου και η δημιουργία εκεί της Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανία­ς και Εμπορίου.

 ??  ?? Ακόμα κι αν προχωρήσει το σενάριο της κατάτμησης, το logistics center, στη βάση αυτού του διαγωνισμο­ύ, δεν θα μπορούσε να γίνει σε έκταση μικρότερη των 350-400 στρεμμάτων.
Ακόμα κι αν προχωρήσει το σενάριο της κατάτμησης, το logistics center, στη βάση αυτού του διαγωνισμο­ύ, δεν θα μπορούσε να γίνει σε έκταση μικρότερη των 350-400 στρεμμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece