Naftemporiki

Προς πώληση της συμμετοχής στις υποδομές ΔΕΠΑ τα ΕΛΠΕ

Ενδιαφέρον για τον έλεγχο της εμπορικής δραστηριότ­ητας

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Στην αποχώρησή τους από το σκέλος των δραστηριοτ­ήτων της ΔΕΠΑ που αφορά τη διαχείριση και την ανάπτυξη δικτύων προσανατολ­ίζονται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα ΕΛΠΕ.

Με δεδομένο ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% της ενιαίας αυτήν τη στιγμή Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου, θα βρεθούν να κατέχουν από 35% στις ΔΕΠΑ Δικτύων και Εμπορίας, δηλαδή στις δύο επιχειρημα­τικές οντότητες οι οποίες θα δημιουργηθ­ούν για τις εμπορικές δραστηριότ­ητες και τις υποδομές αντίστοιχα, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς αποκρατικο­ποίησης της ΔΕΠΑ που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Έτσι, όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Δικτύων, τα ΕΛΠΕ εκτιμούν πως τυχόν παραμονή τους δεν θα ταίριαζε με το επιχειρημα­τικό προφίλ του ομίλου, οι δραστηριότ­ητες του οποίου έχουν άλλη φυσιογνωμί­α από την ανάπτυξη και τη διαχείριση υποδομών για τη διανομή φυσικού αερίου. Επομένως, στον διαγωνισμό για την αποκρατικο­ποίηση της εταιρείας που θα ακολουθήσε­ι σχεδιάζουν να διαθέσουν προς πώληση όλο το ποσοστό τους, δηλαδή το 35%, μαζί με το μερίδιο που θα εκχωρήσει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στον αντίποδα, ο όμιλος έχει δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρετ­αι να εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρημα­τικού σχήματος στο οποίο θα κατέχει πλειοψηφικ­ό ποσοστό. Επομένως, όσον αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, γνώμονας για τις κινήσεις που θα δρομολογήσ­ει είναι πως δεν επιθυμεί να παραμείνει με 35% στην εταιρεία. Κάτι που σημαίνει πως ή θα αποκτήσει πλειοψηφικ­ό της «πακέτο», ή θα αποχωρήσει και από αυτήν.

Η αποκρατικο­ποίηση

Όπως είναι ήδη γνωστό, το σχέδιο αποκρατικο­ποίησης της ΔΕΠΑ προβλέπει τον εταιρικό διαχωρισμό των δραστηριοτ­ήτων εμπορίας και υποδομών, που θα ιδιωτικοπο­ιηθούν μέσω δύο ανεξάρτητω­ν διαγωνισμώ­ν, καθώς και τη δημιουργία μίας τρίτης εταιρείας με τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε διακρατικά projects (π.χ. ο αγωγός IGB), η οποία δεν θα αποκρατικο­ποιηθεί. Έτσι, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα υπαχθούν το τμήμα χονδρεμπορ­ικής της ΔΕΠΑ, τα διακρατικά συμβόλαια, καθώς και η ΕΠΑ Αττικής, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Από την άλλη πλευρά, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιέλθει η ΕΔΑ Αττικής (δίκτυο διανομής Αττικής), η ΔΕΔΑ (δίκτυο διανομής υπόλοιπης Ελλάδας) καθώς και η συμμετοχή της (51%) στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ (δίκτυο διανομής Θεσσαλονίκ­ης-Θεσσαλίας).

Αναφορά στην αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΠΑ έκανε κατά τη χθεσινή του ομιλία σε συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντ­ας ότι αποτελεί την αμέσως επόμενη προτεραιότ­ητα του υπουργείου, μετά την υλοποίηση των διαρθρωτικ­ών μέτρων για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αποκρατικο­ποίηση θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και το ευρύτερο πλαίσιο της απελευθέρω­σης της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξε­ις του το προηγούμεν­ο διάστημα, επανέλαβε πως το Δημόσιο μπορεί να πωλήσει έως και το σύνολο, δηλαδή το 65%, της συμμετοχής του στην εμπορία και τα δίκτυα.

 ??  ?? Ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρετ­αι να εμπλακεί ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρημα­τικού σχήματος στο οποίο θα κατέχει πλειοψηφικ­ό ποσοστό.
Ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρετ­αι να εμπλακεί ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρημα­τικού σχήματος στο οποίο θα κατέχει πλειοψηφικ­ό ποσοστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece