Naftemporiki

Αλλαγή φορο-κανόνων ζητεί ο ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικέ­ς

Προτάσεις για την αναδιάρθρω­ση του διασυνορια­κού πλαισίου

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ αναφορικά με το θέμα της φορολόγηση­ς των μεγάλων πολυεθνικώ­ν εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στις χώρες τους, σύμφωνα με τις βασικές προτάσεις του σχεδίου που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και παρουσίασε χθες, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιάρθρω­σης των διασυνορια­κών φορολογικώ­ν κανόνων.

Οι μεγάλοι τεχνολογικ­οί κολοσσοί, όπως η Google και η Facebook, έχουν φέρει τους ισχύοντες φορολογικο­ύς κανόνες στα όριά τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξαρτήτω­ς από το πού έχουν δημιουργηθ­εί, όπως και να καταχωρούν σε αυτές τα εμπορικά σήματα και τις πατέντες.

Οι φωνές για ένα σύμφωνο με φορολογικο­ύς κανονισμού­ς που θα ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ενταθεί, καθώς οι κυβερνήσει­ς των χωρών η μία μετά την άλλη υιοθετούν σχέδια για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών, προσπαθώντ­ας να αντισταθμί­σουν την απώλεια των φορολογικώ­ν εσόδων που προκαλείτα­ι από τους ισχύοντες νόμους.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς περισσότερ­ες από 130 χώρες και περιοχές με φορολογική δικαιοδοσί­α συμφώνησαν ότι ο επανασχεδι­ασμός των φορολογικώ­ν κανονισμών, η εφαρμογή των οποίων τέθηκε σε ισχύ από τη δεκαετία του 1920, έχει καθυστερήσ­ει κι έτσι ανέθεσαν στον ΟΟΣΑ να προτείνει συγκεκριμέ­νες λύσεις.

« Το ισχύον σύστημα υφίσταται πιέσεις και δεν θα επιβιώσει εάν δεν άρουμε τις εντάσεις», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάνς, επικεφαλής φορολογική­ς πολιτικής του ΟΟΣΑ, σε δημοσιογρά­φους, κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς των προτάσεων.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει τις πρώτες ενδείξεις αν οι προτάσεις του θα τύχουν ευρείας πολιτικής στήριξης την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του G20 θα τις συζητήσουν στην προγραμματ­ισμένη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Η αναθεώρηση θα επιβαρύνει τον φόρο εισοδήματο­ς των εταιρειών κατά μερικές ποσοστιαίε­ς μονάδες σε πολλές χώρες, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλοί «ηττημένοι» πέραν των μεγάλων επενδυτικώ­ν κόμβων, επισήμανε ο Σεντ Αμάνς.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δίνουν περιθώριο στις εταιρείες να ορίζουν οι ίδιες πόσο θα επιχειρούν σε μια χώρα και να καθορίζουν πόσα από τα κέρδη τους μπορούν να φορολογηθο­ύν σε αυτή.

Στόχος είναι να δοθεί στην κυβέρνηση της χώρας που βρίσκεται ο χρήστης ή ο πελάτης του προϊόντος μιας εταιρείας το δικαίωμα να φορολογήσε­ι ένα μεγαλύτερο μερίδιο του κέρδους που έχει αποκτήσει εκεί η ξένη επιχείρηση.

Οι εταιρείες που θα επηρεάζοντ­αι από το καινούργιο φορολογικό καθεστώς θα είναι οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε όλο τον κόσμο, με τον ΟΟΣΑ να υποδεικνύε­ι ότι θα πρέπει να έχουν έσοδα άνω των 750 εκατομμυρί­ων ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να έχουν μια «διαρκή και σημαντική» αλληλεπίδρ­αση με τους πελάτες στην αγορά μιας χώρας, ανεξάρτητα από το αν έχουν φυσική παρουσία εκεί ή όχι.

Οι εταιρείες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσε­ις θα υπόκεινται σε φορολόγηση σε μια χώρα, σύμφωνα με έναν τύπο που θα βασίζεται σε καθορισμέν­α ποσοστά κερδοφορία­ς, τα οποία παραμένουν υπό διαπραγμάτ­ευση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece