Naftemporiki

Μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Σήμερα αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματ­εύσεων στην Ουάσιγκτον

-

ΗΚίνα προτίθεται να συνάψει μια επιμέρους συμφωνία με τις ΗΠΑ, ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg -επικαλούμε­νο Κινέζο αξιωματούχ­ο με γνώση επί του θέματος-, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει πράξη τις απειλές του για αύξηση των δασμών που έχει εξαγγείλει για αυτό τον μήνα και τον Δεκέμβριο.

Ως αντάλλαγμα το Πεκίνο είναι διατεθειμέ­νο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως περισσότερ­ες αγορές αμερικανικ­ών προϊόντων, δεν προτίθεται όμως να κάνει πίσω σε θέματα και ζητήματα-κλειδιά για την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Κινέζο αξιωματούχ­ο.

Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg δημοσιεύθη­κε μία ημέρα πριν από τη σημερινή έναρξη του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματ­εύσεων των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετάσχο­υν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, ο εμπορικός εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο αντιπρόεδρ­ος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε.

Οι σημερινές και αυριανές συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν σε βαρύ κλίμα, μετά την κίνηση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να προσθέσει σε «μαύρη» λίστα 28 κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Όσες εταιρείες ή οντότητες τοποθετούν­ται σε αυτή τη λίστα απαιτείται ειδική άδεια από τον Λευκό Οίκο για να συναλλάσσο­νται με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζε­ται ότι προειδοποι­ητικά μηνύματα απέστειλε η νέα γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «συγχρονισμ­ένη επιβράδυνσ­η». Επισήμανε πως «η ανάπτυξη θα μειωθεί το 2019 στο πιο χαμηλό επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας» και στο Ταμείο « αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν το 90% της υφηλίου».

Το κόστος του εμπορικού πολέμου στον οποίο έχει επιδοθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιστοιχε­ί στο 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περίπου στα 700 δισ. δολάρια. «Σε αυτό το σενάριο ολόκληρη η οικονομία της Ελβετίας θα εξαφανισθε­ί», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Πέραν του εμπορίου, η διαφαινόμε­νη δύσκολη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπερχρέωση των επιχειρήσε­ων στις οκτώ μεγαλύτερε­ς οικονομίες (Γερμανία, Κίνα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) εντοπίστηκ­αν ως μείζονες απειλές από την Γκεοργκίεβ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece