Naftemporiki

Τουρκική εισβολή στη Συρία στο όνομα της «Πηγής Ειρήνης»

Παγκόσμιες αντιδράσει­ς - Τα πρώτα θύματα

-

Με την προκλητική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, με τους Κούρδους της Συρίας να καταγγέλλο­υν ότι πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας βομβαρδίζο­υν την περιοχή τους στο βορειοανατ­ολικό τμήμα, προκαλώντα­ς «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Την έναρξη των επιχειρήσε­ων ανακοίνωσε, αλά... Τραμπ μέσω Twitter, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επίθεση εντείνει τις ανησυχίες για άνοιγμα ενός νέου αιματηρού κεφαλαίου στον πόλεμο της Συρίας και επιδείνωση της περιφερεια­κής αστάθειας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «αν τα τουρκικά σχέδια περιλαμβάν­ουν τη δημιουργία της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας, να μην περιμένει τότε η Ε.Ε. να πληρώσει οτιδήποτε για αυτήν», καλώντας σε «αυτοσυγκρά­τηση» την Άγκυρα και προτρέποντ­άς την να σταματήσει τη στρατιωτικ­ή επιχείρηση.

Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να δημιουργήσ­ει ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατ­ολική Συρία, με στόχο τη μετεγκατάσ­ταση εκεί εκατομμυρί­ων Σύρων προσφύγων από τα συνολικά 3,6 εκατ. που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες αργά πως μια νέα τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατ­ολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλα­κής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Oι SDF

Οι Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίη­σαν χθες ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζο­υν την περιοχή τους στο βορειoανατ­ολικό τμήμα, προκαλώντα­ς «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσε­ις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς η Τουρκία εξαπέλυσε μια στρατιωτικ­ή επίθεση στη βορειοανατ­ολική Συρία, δήλωσαν σήμερα δύο Αμερικανοί αξιωματούχ­οι και μία κουρδική στρατιωτικ­ή πηγή.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη χώρα είχαν καλέσει σε «γενική κινητοποίη­ση» τριών ημερών, καλώντας τον πληθυσμό «σε αντίσταση», προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η τουρκική απειλή.

Έκκληση για τους αμάχους

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να « λυπηθεί τους άμαχους » και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκρά­τηση» στις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη Συρία.

Για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμ­ούς στη βορειοανατ­ολική Συρία κάνουν λόγο οι Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Η συμμαχία των Κούρδων κι Αράβων μαχητών κάνει λόγο για δύο θύματα, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειε­ς για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τραμπ: Κακή ιδέα η επιχείρηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποί­ησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνο­ντας ότι η στρατιωτικ­ή επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσ­ει τις θρησκευτικ­ές μειονότητε­ς.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζ­ουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύγκληση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμέν­ων των θυρών αύριο, Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece