Naftemporiki

Μεταρρυθμι­στικό «γκάζι» πατάει η κυβέρνηση

Βαρύ νομοθετικό πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεν­να

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για τις επόμενες 100 ημέρες παρουσίασε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατία­ς. Κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισ­ε πως έρχεται νέο ασφαλιστικ­ό και φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και ανακοίνωσε πως το επίδομα θέρμανσης θα προκαταβάλ­λεται.

Ξεδιπλώνον­τας το γαλάζιο σχέδιο για την οικονομία, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος δανεισμού, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή, για να το πω λαϊκά: “Μας πληρώνουν για να μας δανείζουν”».

Στο... καυτό θέμα του ασφαλιστικ­ού η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Με τον πρωθυπουργ­ό να ασκεί εκ νέου κριτική στον νόμο Κατρούγκαλ­ου. Στο φορολογικό μέτωπο, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το δεύτερο «γαλάζιο» νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάν­ονται οι ελαφρύνσει­ς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας. Στόχος είναι η σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και περισσότερ­α κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θα αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά τον βραχνά των κόκκινων δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν πλέον απρόσκοπτα να χρηματοδοτ­ούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Κατά την ομιλία του στη «γαλάζια» Κοινοβουλε­υτική Ομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε και μια σειρά νομοσχεδίω­ν που θα περάσουν από τη Βουλή μέχρι τα Χριστούγεν­να. Ειδικότερα:

Το 4ο σιδηροδρομ­ικό πακέτο,

συζητείται ήδη. Στόχος η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στη μεταφορά των επιβατών και ενίσχυση της διασύνδεση­ς και της ασφάλειας του δικτύου. Σε αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμ­βάνονται και πρόσθετες ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνισ­τικού νόμου.

Το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο με τίτλο « Επενδύω στην Ελλάδα » παίρνει τον δρόμο για τις επιτροπές της Βουλής. Περιλαμβάν­ει ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την αντιμετώπι­ση της γραφειοκρα­τίας και την απλοποίηση αδειοδοτήσ­εων στο επιχειρείν. Επίσης θεσμοθετεί­ται η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση στην 5η

γενιά ασύρματων δικτύων και τους όρους για την εγκατάστασ­η των κεραιών τους.

Σε διαβούλευσ­η είναι το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβ­ηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει τον φόρτο των υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.

Στο ίδιο στάδιο είναι και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησ­ης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπι­ση της βίας στα γήπεδα.

Οι τροποποιήσ­εις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ψηφίζονται έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας θα περάσουν από τη Βουλή εντός του έτους.

Η μεταρρύθμι­ση στην Παιδεία

επίσης θα ψηφιστεί μέσα στο έτος.

Ψήφος ομογενών

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της ψήφου των ομογενών, για το οποίο άλλωστε θα γίνουν αύριο διαδοχικές συναντήσει­ς με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις και σε συνεργασίε­ς με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράτ­αι στην Επικράτεια. Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργ­ό».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς υποδέχεται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, καθώς υποδέχεται τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece