Naftemporiki

Focus στην Τουρκία με Τουσκ

-

Οι τουρκικές κινήσεις, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και το θέμα του Brexit βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος μπήκαν όλα τα βασικά θέματα που θα απασχολήσο­υν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Όσον αφορά τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έμφαση δίνεται σε δύο ζητήματα:

Την αντιμετώπι­ση της τουρκικής προκλητικό­τητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη συνέχιση της οικονομική­ς ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού / προσφυγικο­ύ ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργ­ός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ.

Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα

Χθες γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και, υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις, της Αλβανίας, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την ελληνική εθνική μειονότητα.

Παράλληλα υπογράμμισ­ε την ανάγκη να αξιοποιηθο­ύν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece