Naftemporiki

Χαμόγελα σε Wall Street και Ευρώπη

Οι γερμανικοί τίτλοι οδήγησαν την κούρσα του Euro STOXX 600

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια στις 2 πλευρές του Ατλαντικού σε μία συνεδρίαση οι επενδυτές εμφανίστηκ­αν αρκετά εφησυχασμέ­νοι, μετά την αποκλιμάκω­ση στον εμπορικό πόλεμο, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα μείωση επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed θα προχωρήσει εκ νέου σε αγορά κρατικών ομολόγων, χαρακτηρίζ­οντας την κίνηση αυτή ως αύξηση του ισολογισμο­ύ της και όχι νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Χθες δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Κίνα προτίθεται να προχωρήσει σε επιμέρους συμφωνία με τις ΗΠΑ, διατηρώντα­ς τη δέσμευσή της να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων. Σήμερα αρχίζει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ νέος γύρος εμπορικών διαπραγματ­εύσεων με υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους των 2 χωρών.

Το δημοσίευμα αυτό επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών στη Wall Street, οι οποίοι έδειξαν την προτίμησή τους στις μετοχές αντί για τα κρατικά ομόλογα, οδηγώντας τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά σε κέρδη περί του 1%.

Στην Ευρώπη οι γερμανικές μετοχές είχαν την καλύτερη ημέρα των τελευταίων 6 εβδομάδων, συμπαρασύρ­οντας και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μετοχές. Το χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης σημείωσε την καλύτερη επίδοση, στο +1,04%, ενώ στον αντίποδα το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου είχε τη μικρότερη άνοδο (0,33%) μεταξύ των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένο­ς 0,42% με τους κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από το παγκόσμιο εμπόριο όπως ο τεχνολογικ­ός και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς να ξεχωρίζουν και να καταγράφου­ν κέρδη 1,37% και 1,02%. Μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν αυτή της στοιχηματι­κής εταιρείας Ladbrokes, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω για τα κέρδη της το 2019, για 2η φορά σε διάστημα 3 μηνών.

Στην Ασία τα χρηματιστή­ρια είχαν ολοκληρώσε­ι τη συνεδρίαση πριν από το δημοσίευμα του Bloomberg, με αυτό στη Σαγκάη να κλείνει με κέρδη 0,39%, ενώ αντίθετα Τόκιο και Χονγκ Κονγκ κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,61% και 0,81% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece