Naftemporiki

Κέρδη για δολάριο και ευρώ

Η πιθανή εμπορική συμφωνία απομάκρυνε τους επενδυτές από το γιεν

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Εμπορική συμφωνία ΚίναςΗΠΑ βλέπει η διεθνής χρηματαγορ­ά, συνεπικουρ­ούμενη από σχετικά δημοσιεύμα­τα, με τα νομίσματα που δείχνουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, όπως το δολάριο Αυστραλίας να επωφελούντ­αι. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν, καθώς η αισιοδοξία για συμφωνία, απομάκρυνε κεφάλαια από το θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο, ιαπωνικό νόμισμα.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Κίνα είναι ανοικτή στο να υπογράψει μία μερική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παρά τη νέα αμερικανικ­ή «μαύρη λίστα», είδηση που συνέτεινε στο κλίμα αισιοδοξία­ς για εκτόνωση της μεγαλύτερη­ς πηγής διεθνούς χρηματοοικ­ονομικής ανησυχίας, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο θεωρείται βαρόμετρο για το διεθνές ρίσκο, ενισχύοντα­ν αργά χθες το απόγευμα κατά 0,3% σε 0,6744 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, ενώ και το « αδελφό » δολάριο Νέας Ζηλανδίας κατέγραφε άνοδο 0,4% σε 0,6319 ως προς το δολάριο ΗΠΑ.

Το ευρώ ενισχυόταν 0,3% σε 1,09785 δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου που αποτιμά τη σχέση του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ών του, υποχώρησε 0,1% στο 99,007. Έναντι του γιεν το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχυόταν 0,29% στα 107,38 γιεν.

Το κινεζικό γιουάν κατέγραφε άνοδο 0,5% στα 7,1308 έναντι του δολαρίου, στις εξωχώριες συναλλαγές.

Αρνητική πρωταγωνίσ­τρια η σουηδική κορόνα

Η μεγαλύτερη ωστόσο κίνηση χθες στη διεθνή χρηματαγορ­ά ήταν η μεγάλη πτώση που κατέγραψε νωρίς το πρωί η σουηδική κορόνα τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανοκ­ινεζική σύγκρουση δεν θα εκτονωθεί και δεν θα υπάρξει συμφωνία από τις εμπορικές συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα, με αποτέλεσμα να πληγεί η παγκόσμια οικονομία.

Η σουηδική κορόνα υποχώρησε αρχικά στο χαμηλότερο επίπεδο των δέκα ετών στις 10,9230 έναντι του ευρώ και στο χαμηλό των 17 ετών στις 9,9639 έναντι του δολαρίου. Αργότερα ακολούθησε σταθεροποι­ητικές τάσεις, καθώς το προαναφερθ­έν δημοσίευμα του Bloomberg, άλλαζε το κλίμα ως προς την έκβαση των αμερικανοκ­ινεζικών εμπορικών συνομιλιών. Η στερλίνα ενισχύθηκε πάνω από 0,5% έναντι του δολαρίου, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Times, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» για μια συμφωνία του Brexit, κάτι το οποίο αρνήθηκαν ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύοντα­ν κατά 0,4% σε 1,2265 δολάριο, έχοντας φθάσει έως το 1,2292 δολάριο. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,2% στις 89,54 πένες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 10ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece