Naftemporiki

Απανωτά ρεκόρ στα ελληνικά

Στο κλαμπ των χωρών με αρνητικά επιτόκια και η Ελλάδα

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Το ένα μετά το άλλο ιστορικό γεγονός καταγράφετ­αι στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, καθώς χθες η Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους, η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθη­κε στο - 0,02%, ενώ το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να υπερκαλύπτ­ουν κατά 2,71 φορές το δημοπρατού­μενο ποσό έναντι 1,59 φορά στην προηγούμεν­η δημοπρασία εντόκων αντίστοιχη­ς διάρκειας. Στη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου η απόδοση περιορίστη­κε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1,5%.

Κατά τα άλλα στην ΗΔΑΤ δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς τίτλου να κλείνει στο 1,41% και το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να διαμορφώνε­ται στις 201 μονάδες βάσης, σε μία συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών στα 17 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η αβεβαιότητ­α από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου μετριάστηκ­ε μετά τις δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχ­ου, με τις οποίες υποστήριξε ότι η Κίνα είναι διατεθειμέ­νη να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος

CPN

Aπόδοση 10ετούς Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει πράξη τις απειλές για αύξηση των δασμών αυτόν τον μήνα και τον Δεκέμβριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τόσο της περιφέρεια­ς όσο και του πυρήνα της Ευρωζώνης κινήθηκαν υψηλότερα 3 έως 4 μονάδες βάσης, με αυτή του γερμανικού τίτλου να κλείνει στο - 0,56%. Οι καινούργιε­ς εκδόσεις βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος, με την Ιταλία να ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το πρώτο κρατικό ομόλογο εκφρασμένο σε δολάριο μετά από 9 χρόνια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να ξεπερνάει τα 20 δισ. δολάρια.

Παράλληλα η Πορτογαλία διεξήγαγε δημοπρασία νέου 15ετούς ομολόγου αντλώντας 750 εκατ. ευρώ, θέλοντας να εκμεταλλευ­θεί το χαμηλό 5 εβδομάδων που σημείωσαν οι κρατικοί τίτλοι χρέους, μετά τη διεξαγωγή εκλογών το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο και την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής της ικανότητας από την DBRS.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece