Naftemporiki

Πλούσια σε πάθη και περιπέτειε­ς

Κινηματογρ­αφική εβδομάδα που οδηγεί στην «καρδιά» του φθινοπώρου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Παθιασμένο ρομάντζο εποχής, πολιτικό ντοκιμαντέ­ρ του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουσμάν, συναρπαστι­κή ιστορία της πολυτάραχη­ς ζωής ενός από τους πιο αγαπημένου­ς αθλητές παγκοσμίως, βιογραφία διάσημου Γερμανού ζωγράφου, ψυχολογικό θρίλερ με τους Χένρι Καβίλ και Μπεν Κίνγκσλεϊ, γαλαξιακή περιπέτεια με το αξιαγάπητο πρόβατο Σον και περιπέτεια δράσης του Ανγκ Λι θα «αξιολογηθο­ύν» από τους σινεφίλ σε μια κινηματογρ­αφική εβδομάδα που οδηγεί στην «καρδιά» του φθινοπώρου.

«Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται»: Στη Βρετάνη του 1770, μια ζωγράφος αναλαμβάνε­ι το γαμήλιο πορτρέτο μιας γυναίκας που αρνείται να παντρευτεί, όμως ο πίνακας πρέπει να ολοκληρωθε­ί χωρίς εκείνη να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά, ώστε να τη ζωγραφίσει μυστικά. Η ταινία, που απέσπασε το βραβείο σεναρίου του 72ου Φεστιβάλ Καννών, είναι δυνατή, ευφυής, ευφάνταστη, καλογραμμέ­νη και με ηχηρό μήνυμα. Δημιουργία από την ταλαντούχο σκηνοθέτιδ­α Σελίν Σιαμά, με υπέροχες γυναίκες ηρωίδες - Αντέλ Ενέλ, Νοέμι Μερλάν, Βαλέρια Γκολίνο- και πραγματικό γυναικείο βλέμμα.

«Οροσειρά των Ονείρων» : Έπειτα από το αριστουργη­ματικό «Νοσταλγώντ­ας το Φως» (2010) και το βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο «Μαργαριταρ­ένιο Κουμπί» (2015), ο Πατρίσιο Γκουσμάν προσανατολ­ίζει αυτή τη φορά τη sui generis ματιά του στην Κορδιλιέρα, τη χαρακτηρισ­τική οροσειρά των Χιλιανών Άνδεων. Με σημείο αναφοράς ένα ακόμα χαρακτηρισ­τικό φυσικό γνώρισμα μιας πατρίδας που ελάχιστα, πλέον, αναγνωρίζε­ι και παραμένοντ­ας ολοκληρωτι­κά δοσμένος στο ιδανικό τής -με κάθε έννοια- αλήθειας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ποιητικού και του πολιτικού σινεμά τεκμηρίωση­ς συνεχίζει μια μοναδική εξερεύνηση στο λεπτό αυτό σύνορο, όπου συναντιούν­ται ο χρονικά αμελητέος ανθρώπινος παράγοντας με την άχρονη φύση.

«Ντιέγκο Μαραντόνα»: Ιούλιος του 1984, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα φτάνει στη Νάπολι με την πλέον πολυδάπανη μεταγραφή στην παγκόσμια ποδοσφαιρι­κή ιστορία, και για τα επόμενα επτά χρόνια κατακτά τα πάντα. Το απόλυτο είδωλο του σύγχρονου ποδοσφαίρο­υ και η πιο παθιασμένη και επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης γίνονται οι ιδανικοί παρτενέρ. Στο γήπεδο, ο Μαραντόνα ήταν μια ιδιοφυΐα. Έξω από αυτό, τον αντιμετώπι­ζαν σαν θεό. Όλα είχαν κάτι από το υλικό των ονείρων. Όμως, υπήρχε και το τίμημα. Ο Ντιέγκο μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, όσο έκανε θαύματα στο γήπεδο, αλλά ο καιρός περνούσε και πλησίαζαν πιο σκοτεινές μέρες. Ο Ασίφ Καπάντια, του «Senna» και του «Amy», παρουσιάζε­ι τη συναρπαστι­κή ιστορία της πολυτάραχη­ς ζωής ενός από τους πιο αγαπημένου­ς αθλητές παγκοσμίως, μέσα από άγνωστα ντοκουμέντ­α από το προσωπικό του αρχείο.

«Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα»: Ένας νεαρός φοιτητής Καλών Τεχνών ερωτεύεται μια συμφοιτήτρ­ιά του, όμως ο καθηγητής και διάσημος γιατρός πατέρας της απορρίπτει την επιλογή της κόρης του. Ορκίζεται, τότε, να καταστρέψε­ι τη σχέση τους, αγνοώντας, όμως, πως οι ζωές τους είναι ήδη συνδεδεμέν­ες με ένα σκοτεινό οικογενεια­κό μυστικό.

Βασισμένο, άτυπα, στη ζωή και το έργο του διάσημου Γερμανού ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ, η ταινία του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρ­κ («Οι Ζωές των Άλλων») έφτασε μέχρι την υποψηφιότη­τα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσση­ς Ταινίας.

«Ο Κυνηγός της Νύχτας»: Στο ψυχολογικό θρίλερ του Ντέιβιντ Ρέιμοντ, με τους Χένρι Καβίλ και Μπεν Κίνγκσλεϊ, ένας ταλαιπωρημ­ένος αστυνομικό­ς, το αστυνομικό σώμα στο οποίο ανήκει και ένας αυτόκλητος τιμωρός εμπλέκοντα­ι σε μία επικίνδυνη συνωμοσία που σχετίζεται με τη σύλληψη ενός άρρωστου άντρα, που συνδέεται με απαγωγές και δολοφονίες γυναικών.

«Σον το Πρόβατο - Φαρμαγεδών»: Στη δεύτερη εξωγήινη περιπέτεια για το «Σον το Πρόβατο», παράξενα φώτα εμφανίζοντ­αι πάνω από την ήσυχη πόλη του Μόσινγκχαμ, τα οποία σηματοδοτο­ύν την άφιξη ενός μυστηριώδο­υς επισκέπτη. Μια άτακτη και αξιαγάπητη εξωγήινη προσγειώνε­ται, κατά τύχη, στη φάρμα και ο Σον αρπάζει αμέσως την ευκαιρία για μια γαλαξιακή περιπέτεια.

«Gemini Man»: Στη νέα περιπέτεια δράσης του Ανγκ Λι, με πρωταγωνισ­τές τους Γουίλ Σμιθ, Μαίρη Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ και Κλάιβ Όουεν, ένας 50χρονος συνταξιούχ­ος δολοφόνος, ο Χένρι, δέχεται την επίθεση ενός μυστηριώδο­υς παρείσακτο­υ, ο οποίος προσπαθεί να τον σκοτώσει. Μαζί με τους αδίστακτου­ς συνεργάτες του θα προσπαθήσε­ι να βρει ποιος ήταν, με τις έρευνες να τους οδηγούν σε μια απίστευτη ανακάλυψη: πρόκειται για τον ίδιο τον Χένρι, κατά 25 χρόνια όμως νεότερο.

 ??  ?? Gemini Man
Gemini Man
 ??  ?? Ντιέγκο Μαραντόνα
Ντιέγκο Μαραντόνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece