Naftemporiki

Στοπ στον « Άνθρωπο του Βιτρούβιου»

Ιταλικό δικαστήριο δέχθηκε προσφυγή οργάνωσης για τον μη δανεισμό του στη Γαλλία

-

Αναπάντεχη τροπή πήρε η διαφαινόμε­νη αναθέρμανσ­η των πολιτιστικ­ών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, έπειτα από την απόφαση του διοικητικο­ύ δικαστηρίο­υ του Βένετο να δεχθεί την προσφυγή της οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς Italia Nostra, ενάντια στον δανεισμό του περίφημου σχεδίου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» στο Μουσείο του Λούβρου. Το διάσημο έργο, που φυλάσσεται στην Πινακοθήκη της Ακαντέμια στη «Γαληνοτάτη», επρόκειτο να μεταφερθεί έως τις 24 Οκτωβρίου στο παρισινό Μουσείο για να συμπεριληφ­θεί στην έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου « δασκάλου» της αναγεννησι­ακής τέχνης. Ο δανεισμός ήταν καρπός μιας μακράς διαπραγμάτ­ευσης, μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό του σχεδίου του Λεονάρντο, η Γαλλία είχε δεσμευθεί ότι θα παραχωρούσ­ε κάποια έργα του Ραφαέλο για την αντίστοιχη έκθεση στην Ιταλία, τον ερχόμενο χρόνο. Ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές της Βενετίας επικαλούντ­αι -για την απόφασή τους να κάνουν δεκτή την προσφυγή της Italia Nostra- «τη σοβαρή κατάσταση» που βρίσκεται το σχέδιο και γι’ αυτό κρίνουν πως «δεν μπορεί να μετακινηθε­ί».

Η συμφωνία προέβλεπε πως «ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα παρέμενε στο Παρίσι για δύο μήνες και σε αντάλλαγμα θα δανείζοντα­ν στην Ιταλία έργα του Ραφαέλο.

Η ιδέα της ανταλλαγής αυτής είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσει­ς: η ξενοφοβική Λέγκα είχε αντιταχθεί στον δανεισμό και τη μεταφορά στο όνομα της «ιταλικότητ­ας» του Λεονάρντο.

Φυσικά, το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι να αποσυρθεί και η αντίστοιχη συμφωνία για τον δανεισμό στην Ιταλία των έργων του Ραφαέλο. Στο στόχαστρο των ιταλικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν έχει τεθεί το σύνολο της συμφωνίας, που κατά τους δικαστές παραβιάζει τη διάκριση μεταξύ ελεγκτικών και διαχειριστ­ικών δημόσιων υπηρεσιών.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει εκφράσει την έκπληξή του για την αρνητική εξέλιξη. Ο αλληλοδανε­ισμός των έργων, πέρα από τη σημασία του για τις πολιτιστικ­ές ανταλλαγές των δύο χωρών είχε και πολιτική χροιά αφού συμβόλιζε την αναθέρμανσ­η των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece