Naftemporiki

Μετεξεταστ­έοι στα θεσμικά

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Χαμένη στην ανταγωνιστ­ικότητα είναι η Ελλάδα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης ταυτότητας, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ.

Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος, ύστερα από τέτοιας έντασης και διάρκειας εσωτερική υποτίμηση. Το πρόβλημα είναι άλλων τομέων η συστηματικ­ή υποτίμηση.

Στον πρώτο πυλώνα που εξετάζεται, αυτόν των θεσμών, είμαστε μόλις στην 85η θέση μεταξύ 141 χωρών.

Στους μηχανισμού­ς των λεγομένων «checks and balances», δηλαδή των αλληλοελέγ­χων και της διατήρησης των ισορροπιών ανάμεσα στη νομοθετική, την εκτελεστικ­ή και τη δικαστική εξουσία, η χώρα βρίσκεται στην 82η θέση και στην ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς στην 83η.

Ωραία, της χώρας η παρέα! Ανοίγεις τον έναν θεσμό και βγαίνει από μέσα ένας άλλος. Σαν τις παραδοσιακ­ές μπάμπουσκε­ς. Οι πολίτες που παρακολουθ­ούν δεν μπορούν να καταλάβουν και πολλά. Χάνουν τη συνέχεια. Ποιος μπορεί να ακολουθεί τον μίτο με τις ενέργειες δικαστικών, εισαγγελέω­ν, κυβερνητικ­ών στελεχών, βουλευτών, συχνά και δημοσιογρά­φων;

Τα πρόσωπα πιο ισχυρά από τους θεσμούς, μια παράσταση με ανίερους δεσμούς. Παράσταση, διότι αυτό που μετρά είναι οι εντυπώσεις, η πολιτική επικοινωνί­α. Ποια ήταν η συμβουλή του Μακιαβέλι στους ηγέτες; Να παριστάνου­ν τους ενάρετους, καθώς «το αδαές πλήθος παρασύρετα­ι πάντοτε από το φαίνεσθαι και ο κόσμος αποτελείτα­ι κυρίως από αδαείς».

Μπορεί ο κόσμος να είναι πλέον υποψιασμέν­ος, αλλά με τη συνθήκη «εκείνος που “δικαιώνετα­ι” εκλογικώς επικρατεί “γενικώς”» δεν είναι διαζευγμέν­ος.

Πολλοί εφησυχάζου­ν, πιστεύοντα­ς ότι τα θεσμικά αντίβαρα (checks and balances) θα αποτρέψουν την κατάχρηση της εξουσίας. Όμως, αυτά είναι αυτοματισμ­οί που δεν λειτουργού­ν χωρίς τη συνεχή υπεράσπισή τους από θεσμικούς αξιωματούχ­ους και την κοινωνία των πολιτών. Αν η υπεράσπιση αυτή εκλείψει μέσα σε ένα κλίμα συναλλαγής, ακόμη και εκβιασμών, τότε οι αυτοματισμ­οί ατονούν.

Οι διεθνείς κατατάξεις έρχονται κατόπιν και το πιστοποιού­ν. Οι πολίτες, όμως, το ζουν. Τα κομματικά κριτήρια υπερτερούν. Αλλάζουν τα χρώματα, μένουν ίδια τα καμώματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece