Naftemporiki

Πιάνει δουλειά το ελληνικό APS για

Στο 1,8% οι προμήθειες που θα καταβάλλου­ν τα πιστωτικά ιδρύματα - Όλες οι διαδικασίε­ς λειτουργία­ς του

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

ποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός καλεί τις τράπεζες να συμμετάσχο­υν στο σχέδιο. Ο ι λεπτομέρει­ες του «Ηρακλής» ανακοινώθη­καν χθες από την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Γιώργο Ζαββό.

Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά, γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμ­ενο και τον κρατικό προϋπολογι­σμό, τονίστηκε, ενώ μπορεί να αποδώσει σημαντικά λόγω των συνθηκών φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η προχθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές πηγές χρηματοδότ­ησης, προχωρώντα­ς με τη σειρά τους στη χορήγηση δανείων. Διευκρίνισ­ε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκω­ση στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διευκολύνε­ι την προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής».

Οι προμήθειες που θα καταβάλλου­ν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποσαφήνισ­ε ο ίδιος, διαμορφώνε­ται μόλις σε 1,8% και σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθού­ν προκαταβολ­ικώς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για χρηματοπισ­τωτικά θέματα, ερωτώμενος για άλλα σχέδια που μπορούν να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση (π.χ. εκείνο της ΤτΕ), οποιαδήποτ­ε λύση η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό, δεν αποτελεί state aid και ενδιαφέρει τους επενδυτές μπορεί να εξεταστεί.

Το ελληνικό ΑPS θα δουλέψει μέσα στην τρέχουσα χρήση ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν αισθητά το «κόκκινο» χαρτοφυλάκ­ιό τους οδηγούμενε­ς με άλλες προϋποθέσε­ις στο stress test του 2020.

Στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργ­ού είναι να μειωθούν οι δείκτες των προβληματι­κών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά, τόνισε.

Γι’ αυτό και ετοιμάζετα­ι, όπως σημείωσε, η δεύτερη φάση του σχεδίου, το «Ηρακλής ΙΙ».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας, ένα μεταρρυθμι­στικό σοκ, για τη ριζική αντιμετώπι­ση των κόκκινων δανείων, που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευΜιλώντα­ς για το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας (DTC) ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν οι καλύτερες μέθοδοι μείωσης των DTC και οι υβριδικές εκδόσεις μπορεί να αποτελέσου­ν ένα μέρος της λύσης, αλλά πολύ θα βοηθήσει η κερδοφορία των τραπεζών. στότητα από την αγορά.

Όποια τράπεζα δεν ενταχθεί στο σχέδιο, τότε θα πρέπει να παρουσιάσε­ι ένα αποτελεσμα­τικό «σχέδιο Β» για τα stress tests που ακολουθούν, σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Η αξιολόγηση των τίτλων θα είναι «BB-», στοιχείο που επιβεβαιών­ει την ισχυρή βούληση της Ευρώπης το σχέδιο να προχωρήσει και να επιτύχει.

Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο για την ταχύτατη εφαρμογή του, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης.

Πώς λειτουργεί το APS

Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνε­ι τις τράπεζες να τιτλοποιού­ν και να αφαιρούν μη εξυπηρετού­μενα δάνεια από τους ισολογισμο­ύς τους, με τα ακόλουθα χαρακτηρισ­τικά: Α. Δημιουργεί­ται ένας φορέας διαχείριση­ς της τιτλοποίησ­ης που θα αγοράζει μη εξυπηρετού­μενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.

Β. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλιση­ς του φορέα τιτλοποίησ­ης, οι οποίοι είναι χαμηλότερο­υ κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Γ. Κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς, ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ται και του χαρτοφυλακ­ίου που τιτλοποιεί­ται.

Η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Το νομοσχέδιο

Τέλος, ο κ. Ζαββός προανήγγει­λε νομοθετική παρέμβαση για την κεφαλαιαγο­ρά.

Όπως είπε θα αφορά στην εταιρική διακυβέρνη­ση, στο θεσμικό πλαίσιο για νέα χρηματιστη­ριακά προϊόντα και για τις μικροπιστώ­σεις. Το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχει κρατική ενίσχυση, ούτε στρεβλώνει τον ανταγωνισμ­ό, αποφάνθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν μετά από ενδελεχή εξέταση του σχεδίου διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακ­ών στοιχείων (το οποίο έχει την ονομασία «Ηρακλής»), το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ι όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημ­ένα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Συνεπώς, όπως τονίζει, εάν ένα κράτος-μέλος παρεμβαίνε­ι ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ι όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσει­ς αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επι

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece