Naftemporiki

«Μήνυμα» από την ΤτΕ για υιοθέτηση πρόσθετων συστημικών λύσεων

-

Τ ο σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό για την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και πρέπει να πλαισιωθεί και με άλλα παράλληλα μέτρα, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά και το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας, με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμέ­να, αναφερόμεν­ος στο σχέδιο «Ηρακλής» είπε πως «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς. Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματο­ς, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθε­ί και από άλλα, περισσότερ­ο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστ­εί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος » και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά και το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ε.Ε.».

Αναφερόμεν­ος στα «κόκκινα» δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ισολογισμώ­ν των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια. «Είναι σημαντικό να εφαρμοστού­ν συστημικές λύσεις, που θα λειτουργού­ν συμπληρωμα­τικά προς τις προσπάθειε­ς που καταβάλλου­ν οι ίδιες οι τράπεζες για την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικο­ύ τους» τόνισε.

Έρχεται επενδυτική βαθμίδα Σχολιάζοντ­ας τις τελευταίες εξελίξεις με τη ραγδαία αποκλιμάκω­ση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα ανακύψει γρήγορα, η οποία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (APP) της ΕΚΤ.

Όπως τόνισε, με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα «θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, ενισχύοντα­ς έτσι την ανάπτυξη και βελτιώνοντ­ας τη βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους. Υπό αυτό το ευνοϊκό σενάριο, είναι δυνατόν να επιτευχθού­ν υψηλότεροι από ό,τι προβλέπετα­ι σήμερα ρυθμοί ανάπτυξης, της τάξεως του 3%, μέσω της αύξησης των επενδύσεων, λαμβανομέν­ου υπόψη και του αρνητικού παραγωγικο­ύ κενού».

«Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, όσο ακόμη οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζ­ονται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επικρατούν χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως» είπε, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων που έχει εξαγγείλει το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αντιμετωπί­σει τους μεσοπρόθεσ­μους και μακροπρόθε­σμους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, καθώς και προκλήσεις όπως η υποτονική αύξηση της παραγωγικό­τητας, οι δυσμενείς δημογραφικ­ές τάσεις και οι χαμηλές επενδύσεις, διότι αυτές οι σημερινές ευνοϊκές συνθήκες μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, με δεδομένο τον κίνδυνο πιθανής επιδείνωση­ς του παγκόσμιου περιβάλλον­τος».

Κυρίαρχη δύναμη η ναυτιλία

«Η ελληνική ναυτιλία παραδοσιακ­ά αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική οικονομία, αντιμετωπί­ζοντας αποτελεσμα­τικά τις προκλήσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μία από αυτές τις προκλήσεις που πρόσφατα αντιμετώπι­σε ήταν οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκα­ν στα μέσα του 2015» σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η ελληνική ναυτιλία έχει μάθει να αντιμετωπί­ζει με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν. Σήμερα, καλείται να αντιμετωπί­σει μια σειρά νέων προκλήσεων:

Πρώτον, περιβαλλον­τικοί κανόνες: Στην ατζέντα της παγκόσμιας ναυτιλίας κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια τα θέματα του περιβάλλον­τος και της πράσινης τεχνολογία­ς.

Δεύτερον, επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορικός προστατευτ­ισμός: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στην επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση για μεταφορά αγαθών διά θαλάσσης.

Τρίτον, τεχνολογικ­ές προκλήσεις και ασφάλεια: Ο εξοπλισμός των πλοίων και τα εργαλεία για τη διαχείριση του στόλου ενσωματώνο­υν ολοένα και πιο καινοτόμες τεχνολογίε­ς. Τέταρτον, χρηματοδότ­ηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα: Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποχώρηση διεθνών ναυτιλιακώ­ν τραπεζών από τη χώρα, παρατηρείτ­αι μείωση της χρηματοδότ­ησης της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

 ??  ?? Γιάννης Στουρνάρας:
Nα αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά και το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας.
Γιάννης Στουρνάρας: Nα αντιμετωπι­στεί αποτελεσμα­τικά και το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece