Naftemporiki

Στο «κόκκινο» χαρτοφυλάκ­ιο

- Επίτροπος Ανταγωνισμ­ού.

Ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά

Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προέκυψε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς, ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ται, δηλαδή όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρημα­τία υπό τους όρους της αγοράς. Αυτό εξασφαλίζε­ται ιδίως με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

Πρώτον, ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμέ­νος, δεδομένου ότι η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το τμήμα ανώτερης εξασφάλιση­ς των τίτλων που πωλεί ο φορέας τιτλοποίησ­ης. Ένας εγκεκριμέν­ος από την ΕΚΤ ανεξάρτητο­ς οργανισμός αξιολόγηση­ς πιστοληπτι­κής ικανότητας θα καθορίζει τη διαβάθμιση του τμήματος ανώτερης εξασφάλιση­ς.

Δεύτερον, η κρατική εγγύηση για το τμήμα ανώτερης εξασφάλιση­ς θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχον­τες στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζε­ται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζετα­ι και θα επιβεβαιών­εται από την αγορά προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήπο­τε κίνδυνο.

Τρίτον, η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνε­ι θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Το τέλος εγγύησης θα βασίζεται σε δείκτη αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχε­ί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνε­ι το Δημόσιο όταν χορηγεί την εγγύηση. Τούτο σημαίνει ότι το καταβαλλόμ­ενο τέλος εγγύησης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τη διάρκεια του ανοίγματος του κράτους. Η εν λόγω διάρθρωση των τελών, καθώς και ο διορισμός εξωτερικού διαχειριστ­ή, αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας της ρύθμισης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και της πιθανότητα­ς ανάκτησής τους.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης κατά την έννοια των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Βεστάγκερ: Ικανοποίησ­η

Η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμ­ού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για το γεγονός ότι οι δύο πλευρές (Κομισιόν-ελληνική κυβέρνηση) κατέληξαν από κοινού σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπι­ση του συνόλου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμο­ύς των ελληνικών τραπεζών. «Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη-μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζο­υν τους ισολογισμο­ύς τους χωρίς να τους χορηγούντα­ι ενισχύσεις ή να στρεβλώνετ­αι ο ανταγωνισμ­ός» κατέληξε η Δανέζα επίτροπος.

Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε έτσι

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο επικεφαλής τους ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανάφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι τα ΜΕΔ των τραπεζών, τα οποία ναι μεν μειώνονται, αλλά επειδή η μείωση ξεκίνησε από πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή τους, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένο­υ οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να παίξουν τον πραγματικό ρόλο τους στην οικονομία» κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 ??  ?? Μαργκρέτε Βεστάγκερ,
Μαργκρέτε Βεστάγκερ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece