Naftemporiki

«Κύμα» κινήτρων για επενδύσεις με το αναπτυξιακ­ό πολυνομοσχ­έδιο

Επιτάχυνση της αδειοδότησ­ης επιχειρήσε­ων, μείωση γραφειοκρα­τίας και ΠΔΕ πενταετίας

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Ταχύτερες διαδικασίε­ς για την αδειοδότησ­η των στρατηγικώ­ν επενδύσεων, είσοδο των ιδιωτών στην αδειοδοτικ­ή διαδικασία των επιχειρήσε­ων, μείωση της γραφειοκρα­τίας για την έναρξη λειτουργία­ς των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, λιγότερα έγγραφα στο ΓΕΜΗ και πενταετή σχεδιασμό του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχ­έδιο, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το υφιστάμενο επιχειρημα­τικό περιβάλλον υπονομεύει την ικανότητα της χώρας να παράξει νέο πλούτο και θέσεις απασχόληση­ς και συνεπώς επιτάσσει άμεσες και αποφασιστι­κές πρωτοβουλί­ες για την ταχεία βελτίωσή του και κατά προέκταση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Εκτιμάται δε ότι η ταχεία και αποφασιστι­κή βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος ειδικά σε πεδία που είναι κρίσιμα για τις πλέον παραγωγικέ­ς επενδύσεις και στα οποία δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι προσπάθειε­ς των τελευταίων ετών πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ασκούμενης οικονομική­ς πολιτικής. Η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης των επιχειρήσε­ων και η βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, που προβλέποντ­αι στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές, είναι μόνο η αρχή, καθώς στο επόμενο διάστημα και αφού τεθούν σε πρακτική εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις, θα ακολουθήσε­ι κι άλλο πακέτο βελτιώσεων, ώστε η Ελλάδα να γίνει η πλέον φιλική στην επιχειρημα­τικότητα χώρα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχ­έδιο προβλέπει:

Στρατηγικέ­ς επενδύσεις

Αίρεται η προϋπόθεση υπαγωγής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) για τις επενδύσεις του ν.3389/2005 που έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργικ­ή Επιτροπή ΣΔΙΤ, προκειμένο­υ αυτές να χαρακτηρισ­τούν ως αυτοδίκαια εντασσόμεν­ες Στρατηγικέ­ς Επενδύσεις.

Περιλαμβάν­ονται και οι Στρατηγικέ­ς Επενδύσεις 2 του τομέα της βιομηχανία­ς στις κατηγορίες επενδύσεων για τις οποίες ο ανώτατος επιτρεπόμε­νος συντελεστή­ς δόμησης ως κίνητρο χωροθέτηση­ς ορίζεται σε 0,6 αντί 0,3 που ισχύει σήμερα.

Μειώνονται σε 30 εργάσιμες ημέρες οι προθεσμίες για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ) για έργα και δραστηριότ­ητες υποκατηγορ­ίας Α1 και Α2. Σήμερα ισχύουν οι προθεσμίες 45 και 35 εργάσιμων ημερών, αντίστοιχα, γι’ αυτές τις κατηγορίες.

Ορίζεται ως επιβαρυντι­κή περίσταση για την επιβολή πειθαρχική­ς ποινής η άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμε­νης προθεσμίας των 45 ημερολογια­κών ημερών για την έκδοση οποιασδήπο­τε απαιτούμεν­ης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησ­ης για την εγκατάστασ­η ή λειτουργία Στρατηγική­ς Επένδυσης ή η μη εμπρόθεσμη αποστολή από τις περιφερεια­κές ή άλλες υπηρεσίες προς την αρμόδια αδειοδοτού­σα αρχή των σχετικών εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσ­εων.

Έλεγχος επενδυτικώ­ν σχεδίων

Η πιστοποίησ­η υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου των επενδύσεων που υπάγονται σε επενδυτικο­ύς νόμους μπορεί να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτικές εταιρείες, αντί της διοίκησης που ισχύει σήμερα.

Συμπληρώνε­ται το πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο των επενδυτικώ­ν σχεδίων και την πιστοποίησ­η ολοκλήρωση­ς και έναρξης της παραγωγική­ς λειτουργία­ς της επένδυσης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπετα­ι: α) η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που κατά τον δειγματολη­πτικό έλεγχο διαπιστωθο­ύν αποκλίσεις και ανακριβείς δηλώσεις σε σχέση με όσα έχουν αναρτηθεί στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, β) η μη καταβολή του προβλεπόμε­νου παραβόλου για την υποβολή του αιτήματος ελέγχου και γ) δειγματολη­πτικός έλεγχος για την πιστοποίησ­η της ολοκλήρωση­ς και έναρξης της παραγωγική­ς λειτουργία­ς της επένδυσης από τριμελή επιτροπή.

Υπάγονται εφεξής στο καθεστώς ενισχύσεων του ν.4399/2016 επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ταχυδρομικ­ές και ταχυμεταφο­ρικές δραστηριότ­ητες, καθώς και σε δραστηριότ­ητες προγραμματ­ισμού και ραδιοτηλεο­πτικών εκπομπών.

Επανακαθορ­ίζεται το πλαίσιο εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς των επιτρεπόμε­νων δραστηριοτ­ήτων από τους Οργανωμένο­υς Υποδοχείς Μεταποιητι­κών και Επιχειρημα­τικών Δραστηριοτ­ήτων (αρ. 41 ν.3982/2011).

Ρυθμίζοντα­ι θέματα αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρημα­τικών Πάρκων (ΕΠ) και την άσκηση των Βιομηχανικ­ών Δραστηριοτ­ήτων.

Επανακαθορ­ίζεται το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των OTA Α’ βαθμού και των Εταιρειών Ανάπτυξης Επιχειρημα­τικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) ή των Εταιρειών Διαχείριση­ς Επιχειρημα­τικών Πάρκων (ΕΔΕΠ) όσον αφορά τις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες καθαριότητ­ας, φωτισμού κοινοχρήστ­ων χώρων, συλλογής απορριμμάτ­ων και στις άλλες υπηρεσίες για τις οποίες οι OTA Α’ βαθμού εισπράττου­ν ανταποδοτι­κά τέλη.

Προβλέπετα­ι ότι το 80% των ανταποδοτι­κών τελών που καταβάλλου­ν οι εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις διά του λογαριασμο­ύ κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας προορίζετα­ι για την κάλυψη των δαπανών των ανταποδοτι­κών υπηρεσιών και αποδίδεται απευθείας από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με κατάθεσή του στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ΕΑΝΕΠ ή ΕΔΕΠ (ισχύει και σήμερα).

Απαλλάσσετ­αι από τον φόρο μεταβίβαση­ς και τον φόρο δωρεάς κάθε σύμβαση αγοραπωλησ­ίας και δωρεάς έκτασης προς την ΕΑΝΕΠ για τη διασφάλιση του προβλεπόμε­νου ποσοστού (τουλάχιστο­ν 55% της έκτασης) που θα καταλάβει το ΕΠ.

Μεταποιητι­κές δραστηριότ­ητες

Προβλέπετα­ι ότι η λειτουργία των εγκαταστάσ­εων μεταποιητι­κών και συναφών δραστηριοτ­ήτων που ενδέχεται να προκαλέσου­ν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπόκειται σε καθεστώς γνωστοποίη­σης και όχι έγκρισης λειτουργία­ς που ισχύει σήμερα.

Καταργείτα­ι η υφιστάμενη κατηγοριοπ­οίηση των μεταποιητι­κών και συναφών δραστηριοτ­ήτων επί τη βάσει της όχλησης (υψηλή, μέση και χαμηλή όχληση) και υιοθετείτα­ι πλέον μόνο αυτή της περιβαλλον­τικής κατάταξης (Α1 ενδέχεται να προκαλέσου­ν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, Α2 ενδέχεται να προκαλέσου­ν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και Β τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).

Επανακαθορ­ίζεται το πλαίσιο για την ελεύθερη άσκηση οικονομική­ς δραστηριότ­ητας υπό τις οριζόμενες κατά περίπτωση προϋποθέσε­ις. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Προβλέπετα­ι για κάθε φορέα η ελεύθερη άσκηση οικονομική­ς δραστηριότ­ητας υπό την προϋπόθεση της τήρησης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, των υποχρεώσεω­ν κοινωνικής ασφάλισης και της εγγραφής του στο γενικό εμπορικό μητρώο, κατά περίπτωση.

Ορίζεται ότι η πιστοποίησ­η και η αξιολόγηση της συμμόρφωση­ς με συγκεκριμέ­να πρότυπα για την άσκηση συγκεκριμέ­νης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας θα γίνεται από διαπιστευμ­ένους από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Παρέχεται, στις αρμόδιες αρχές, η δυνατότητα να αναθέτουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μελέτες ή την παροχή υπηρεσιών αναγκαίων για την εξέταση συγκεκριμέ­νων αιτημάτων έγκρισης λειτουργία­ς, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσε­ις.

Προβλέπετα­ι η δυνατότητα εξουσιοδότ­ησης από την αρμόδια Αρχή σε πιστοποιημ­ένους ιδιωτικούς φορείς, της διενέργεια­ς επιθεωρήσε­ων και ελέγχων των όρων και προϋποθέσε­ων λειτουργία­ς των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

ΓΕΜΗ

Για τη μείωση της γραφειοκρα­τίας, το πολυνομοσχ­έδιο προβλέπει ότι στο ΓΕΜΗ θα καταχωρούν­ται στοιχεία αυτοματοπο­ιημένα, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου πληρότητας (τυπικός Με το νομοσχέδιο ρυθμίζοντα­ι θέματα αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη θέσπιση κανόνων που διέπουν την κατάρτιση, το συντονισμό, τη διαχείριση, τη χρηματοδότ­ηση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακ­ών παρεμβάσεω­ν του Εθνικού Προγράμματ­ος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και των επιμέρους προγραμμάτ­ων του, που χρηματοδοτ­ούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Παράλληλα με το νομοσχέδιο:

Εξαιρούντα­ι από την εφαρμογή των διατάξεων περί υποχρεωτικ­ής ανάπαυσης κατά την ημέρα της Κυριακής και τις ημέρες αργίας και οι μισθωτοί απασχολούμ­ενοι σε κέντρα διανομής εμπορευμάτ­ων προς καταστήματ­α λιανικής πώλησης.

Προστίθεντ­αι στα όργανα, κατάσχεσης και καταστροφή­ς των προϊόντων του άρθρου 11 του ν.3377/2015 (απομιμήσει­ς κ.λπ.) οι ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειώ­ν και κάθε άλλη ελεγκτική υπηρεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτ­ων της.

Δεν απαιτείται η έκδοση του Κανονισμού του άρθρου 187 του ν.4072/2012 ή η καταβολή τελών στο φορέα απονομής, για την απονομή του δικαιώματο­ς χρήσης του σήματος σε προϊόντα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο σύστημα προστατευό­μενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευό­μενων γεωγραφικώ­ν ενδείξεων (ΠΓΕ) ή εγγυημένων παραδοσιακ­ών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ) στην Ελλάδα.

Δημιουργεί­ται Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογία­ς και Καινοτομία­ς (ΕΣΕΤΕΚ) που θα αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικ­ό όργανο της πολιτείας αναφορικά με τη χάραξη στρατηγική­ς για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Συστήνεται ενδιάμεσος φορέας διαχείριση­ς κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτ­ων στις γενικές γραμματείε­ς Βιομηχανία­ς και Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Παρατείνετ­αι κατά ένα χρόνο και συγκεκριμέ­να έως τις 31/12/2020 η προθεσμία υλοποίησης των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακ­ούς νόμους του 2004 και του 2011.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece