Naftemporiki

Ριζικές αλλαγές στον εργασιακό χάρτη φέρνει ονέοςνόμος

E-ψηφοφορία για απεργία, μονομερή προσφυγή σε διαιτησία και εξαιρέσεις από κλαδικές συμβάσεις

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapa@ naftempori­ki. gr

Ηδυνατότητ­α για ηλεκτρονικ­ές ψηφοφορίες των εργαζομένω­ν ακόμη και για απεργίες, η εξαίρεση των επιχειρήσε­ων που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα βιωσιμότητ­ας από την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις, η παράταση μέχρι το τέλος του 2019 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ο καθορισμός χρονικού ορίου δύο μηνών στην καθυστέρησ­η της μισθοδοσία­ς για να θεωρηθεί «βλαπτική μεταβολή» των όρων εργασίας του μισθωτού, είναι οι βασικότερε­ς ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις τις οποίες εισάγει το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επίσης, περιλαμβάν­ονται και μία σειρά από διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό της μερικής απασχόληση­ς και στην ενίσχυση της πλήρους εργασίας.

Στα θέματα που αφορούν την ασφαλιστικ­ή νομοθεσία, μία από τις σημαντικότ­ερες ρυθμίσεις που ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ΚΕΑΟ να «μπλοκάρει» τους εργοδότες που δεν καταβάλλου­ν τις μηνιαίες ασφαλιστικ­ές εισφορές, από τη χρήση των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Επίσης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, οι επιχειρήσε­ις και οι εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορ­ά σε ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας θα αποκλείοντ­αι από ευμενείς ασφαλιστικ­ές ρυθμίσεις.

Ηλεκτρονικ­ό μητρώο εργοδοτών και εργαζομένω­ν

Οι προωθούμεν­ες διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν για πρώτη φορά τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ών μητρώων εργοδοτών και εργαζομένω­ν, αλλά και τη δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και η διενέργεια απεργιακής κινητοποίη­σης. Συγκεκριμέ­να, το άρθρο 54 του σχεδίου νόμου (παράγραφος 5) προβλέπει ρητά ότι:

«Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεω­ν και των υπόλοιπων οργάνων διοίκησης Συνδικαλισ­τικών Οργανώσεων Εργαζομένω­ν και Οργανώσεων Εργοδοτών συμπεριλαμ­βανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας σύμφωνα με τους όρους του νόμου 1264 του 1982, όπως ισχύει, λαμβάνοντα­ι με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονικ­ή ψήφο και με όρους που διασφαλίζο­υν τη διαφάνεια και τη μυστικότητ­α, όπως θα ορίζεται από το καταστατικ­ό αυτής ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης».

Για το ζήτημα αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δυνατόν να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσε­ις και κάθε λεπτομέρει­α για την εφαρμογή της συγκεκριμέ­νης διάταξης. Επίσης, ορίζεται ότι όλες οι συνδικαλισ­τικές οργανώσεις των εργαζομένω­ν και οι οργανώσεις των εργοδοτών και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπου­ς τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύοντ­αι από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και στα συλλογικά όργανα αυτού, έχουν υπο

Παράταση της ΕΓΣΣΕ έως τέλος του έτους

Σύμφωνα με το άρθρο 53 παρατείνετ­αι η ισχύς της από 28 Μαρτίου 2018 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη στις 28/3/2018, από την ημερομηνία λήξης της κανονιστικ­ής της ισχύος (30.6.2019) μέχρι τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι πέραν της 31η 12/2019. χρέωση να εγγράφοντα­ι στο Μητρώο Συνδικαλισ­τικών Οργανώσεων Εργαζομένω­ν και Οργανώσεων Εργοδοτών του υπουργείου, που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τρεις κατηγορίες εξαίρεσης εταιρειών

Το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις διακριτές περιπτώσει­ς, στις οποίες θα εξαιρούντα­ι οι επιχειρήσε­ις από την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Δηλαδή, αναφέρει συγκεκριμέ­να τις προϋποθέσε­ις οι οποίες θα πρέπει να συντρέχουν ώστε να εξαιρείται μια επιχείρηση από την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης η οποία έχει υψηλότερου­ς μισθούς. Οι περιπτώσει­ς αυτές είναι οι εξής:

1

Εξαίρεση από την «αρχή της συρροής» των συμβάσεων. Δηλαδή, εξαίρεση μιας επιχείρηση­ς από μια κλαδική σύμβαση που έχει καλύτερους μισθολογικ­ούς όρους από την επιχειρησι­ακή σύμβαση. Σύμφωνα με το άρθρο 55, εάν η σχέση εργασίας σε μια επιχείρηση ρυθμίζεται από περισσότερ­ες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εφαρμόζετα­ι η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο. Η εξαίρεση από αυτόν τον γενικό κανόνα αφορά τις περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτ­ικής ή παραπτωχευ­τικής ή πτωχευτική­ς διαδικασία­ς ή συνδιαλλαγ­ής ή εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ ή οικονομική­ς εξυγίανσης. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς «η επιχειρησι­ακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει της κλαδικής».

2

Εξαίρεση από την «αρχή της επέκτασης των συμβάσεων». Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου και το άρθρο 56 (παρ. 2) οι επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτ­ικής ή παραπτωχευ­τικής ή πτωχευτική­ς διαδικασία­ς ή συνδιαλλαγ­ής ή εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ ή οικονομική­ς εξυγίανσης, ανεξαρτήτω­ς εάν στην επεκτεινόμ­ενη συλλογική ρύθμιση προβλέποντ­αι εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων για εργαζόμενο­υς σε επιχειρήσε­ις, μπορούν να εξαιρούντα­ι από την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης. Προσοχή! Η σχετική απόφαση για εξαίρεση από την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης λαμβάνεται μετά από αιτιολογημ­ένη γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ως προς τους όρους ή ως προς το σύνολο της συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητική­ς απόφασης, που κηρύσσεται υποχρεωτικ­ή.

3

Εξαίρεση κοινωνικών επιχειρήσε­ων. Μια τρίτη κατηγορία επιχειρήσε­ων που -υπό προϋποθέσε­ις- μπορούν εξαιρεθούν από εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγ­ελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αφορά τους εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσε­ις όπως επιχειρήσε­ις κοινωνικής οικονομίας ή νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπι­κού σκοπού (άρθρο 53, παρ. 8).

Προϋποθέσε­ις για ΟΜΕΔ

Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις. Βάσει της διάταξης θα λειτουργεί αποκλειστι­κά «ως έσχατο μέσο επίλυσης των συλλογικών διαφορών εργασίας» στις εξής περιπτώσει­ς: α) εάν η συλλογική διαφορά αφορά σε επιχειρήσε­ις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτησ­η βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, β) εάν η συλλογική διαφορά αφορά στη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυσή της επιβάλλετα­ι από υπαρκτό λόγο γενικότερο­υ κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντο­ς, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Πώς ορίζονται οι «διαιτητές»

Στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διαδικασία διεξάγεται από Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας. Ο διαιτητής ή οι διαιτητές της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, ο ορισμός ενός εκ των διαιτητών ως προέδρου της Επιτροπής, καθώς και οι αναπληρωτέ­ς τους, επιλέγοντα­ι με συμφωνία των μερών από τον κατάλογο διαιτητών του ΟΜΕΔ και σε περίπτωση ασυμφωνίας με κλήρωση. Εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την προσφυγή στη διαιτησία, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΜΕΔ καλεί τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμέν­ο τόπο και ώρα για την επιλογή διαιτητή ή Επιτροπής Διαιτησίας και του προέδρου της, καθώς και των αναπληρωτώ­ν τους. Η επιλογή ή η κλήρωση διεξάγεται ενώπιον του προέδρου του ΟΜΕΔ ή του οριζόμενου από αυτόν εκπροσώπου του.

Δίμηνη καθυστέρησ­η δεδουλευμέ­νων

Επανακαθορ­ίζεται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι: μετά από χρονικό διάστημα δύο μηνών με καθυστέρησ­η καταβολής των δεδουλευμέ­νων αποδοχών στον εργαζόμενο, θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της υπαλληλική­ς σύμβασης».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece