Naftemporiki

Αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τον Αύγουστο

Στα 754 εκατ. ευρώ (στοιχεία της ΑΑΔΕ)

-

Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τις φορολογικέ­ς αρχές ( τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης και τις ΔΟΥ) καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα, με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον φετινό Αύγουστο τα νέα χρέη προς τις φορολογικέ­ς αρχές τα οποία έμειναν απλήρωτα ήταν 754 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ τους προηγούμεν­ους δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είχαν ανέλθει σε 467 εκατομμύρι­α ευρώ και 320 εκατομμύρι­α ευρώ αντίστοιχα.

Το συνολικό ποσό των νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, δηλαδή των χρεών που έμειναν απλήρωτα εντός του 2019, διαμορφώθη­κε σε 4,682 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον φετινό Αύγουστο ο αριθμός οφειλετών της φορολογική­ς διοίκησης μειώθηκε περαιτέρω κατά 144.448 φορολογούμ­ενους και υποχώρησε στο επίπεδο των 3.874.902.

Μείωση οφειλετών

Σημαντική μείωση καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο και στον αριθμό των οφειλετών που τέθηκαν εκτός κινδύνου κατασχέσεω­ν σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των οφειλετών αυτών μειώθηκε κατά 32.623 και περιορίστη­κε σε 1.786.519, καθώς τον μήνα εκείνο χιλιάδες φορολογούμ­ενοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πάντως, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση αυξήθηκε τον Αύγουστο στα 104,49 δισ. ευρώ, από 104,428 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Από το ποσό των 104,49 δισ. ευρώ τα 18,925 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 85,564 δισ. ευρώ λαμβάνοντα­ι υπόψη ως το πραγματικό υπόλοιπο των βασικών ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece